Kosmo til Kina for å lære personalpolitikk

Jørgen Kosmo, mannen som Stoltenberg har valgt til å fornye offentlig sektor, velger kommunistiske Kina for sin første offisielle utenlandsreise som statsråd. Der skal han lære om personalpolitikk og offentlig forvaltning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosmo og seks byråkrater tar av fra Gardermoen søndag 15. oktober.

  • Dette er fjerde gang siden 1997 at Arbeids- og administrasjonsdepartementet besøker Kina.
  • Det finnes ingen skriftlig evaluering av nytten med turene. Denne turen koster 100000 kroner.
  • Departementsråd Brit Denstad tar med seg sin tidligere sekretær Elinor Svelland til Kina. Det er høyst uvanlig at sekretærer får lov til å være med på slike besøk. Det endelige programmet er ikke ferdig ennå, men følget er invitert til byen Xian, et av Kinas mest populære turistmål.

Personalpolitikk

- Kosmo fikk en offisiell invitasjon. For at det ikke bare skal bli en turisttur, baserer vi den på samarbeidsavtalen vi underskrev i 1997. Det blir en blanding av offisielt besøk og jobbing i tillegg, sier rådgiver Tore Simonsen som har ansvaret for å planlegge reisen. Det faglige innholdet er tuftet på en fireårig samarbeidsavtale som daværende statsråd Nils Totland skrev under på i mai 1997. Formålet er «utveksling og samarbeid om personalpolitikk og offentlig forvaltning». Som første punkt i avtalen, som Dagbladet har kopi av, står studieturer spesifisert som en av aktivitetene.

Lærer handlekraft

- Hva kan diktaturet Kina lære oss om statsforvaltning? - Vi får et innblikk i de store forandringene som skjer der borte og innsikt i hvordan det er å jobbe i så stor skala. - Men er det ikke litt for stor forskjell mellom Kina og Norge til at vi får noen direkte nytte av turen? - Vi vil se hvor stor handlekraft kineserne har. De har store resultater å vise til. Globalisering og internasjonalisering gjør at vi må følge med, forteller Simonsen.

Menneskerettigheter

Han understreker at menneskerettigheter blir et tema, og at Utenriksdepartementet ser positivt på kontakten. Han vedgår at «mulighetene for å anvende noe direkte er større for kinesernes del enn vår». Det norske bidraget under turen ivaretas på et dagsseminar i Beijing. Da skal fire byråkrater fra departementet forberede foredrag om blant annet fornyelsesprosjektet i staten, utviklingen av forvaltningen i et historisk perspektiv, rettighetene til norske arbeidstakere og tjenestemannsloven. Departementsråd Brit Denstad fulgte med administrasjonsminister Eldbjørg Løwer på hennes tur til Kina i 1998. Det er første gang de andre byråkratene får oppleve verdens mest folkerike land. - To er valgt fordi de hadde ansvar for den kinesiske delegasjonen da de var her. De andre er valgt på faglig grunnlag, sier Simonsen. - Har du selv vært med tidligere år? - Ja. Det var en interessant personlig opplevelse.