Kosovo bedre enn fryktet

Spådommene om en kommende humanitær katastrofe i Kosovo ser ut til å slå feil. De materielle skadene er mindre enn fryktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO og de internasjonale hjelpeorganisasjonene har uttrykt bekymring over hva som venter de 625 000 kosovoalbanske flyktningene som er på vei tilbake til sine hjem.

Mange ventet å se forbrente ruiner, minefelt og en sultende befolkning. Internasjonale etterforskere har funnet bevis på grusomheter i stor skala.

Overdrevet

Men FNs vurdering er at antagelsene om skadenes omfang på boliger er overdrevet, skriver avisa The Washington Post. Dette bekreftes av en rapport som frigjøres i dag fra en rekke nødhjelpsorganisasjoner. Rapporten tar for seg skader på boliger, helsevesen og vannressurser og omtaler 141 av Kosovos 2 000 landsbyer som 'alvorlig' skadet. 40 prosent av vannet i landsbyene er dårlig, og mange brønner skal være forgiftet av menneske- og dyrelik. Men det er bare Srbica som står helt uten vann.

Fasiliteter og infrastruktur er for det meste intakt. Skader etter bombingen begrenser seg stort sett til noen få militære installasjoner og politistasjoner. Bare én av fire bruer ødelagt under krigen vil trenge omfattende reparasjoner. Telenettet ligger nede, bortsett fra i Pristina. Hele provinsen har elektrisitet.

Falsk alarm

Landminer har forårsaket en del dødsfall. Men hjelpemannskapene bruker mer tid på gjentatte falske alarmer om miner fra redde flyktninger. FNs skademelding konkluderer at den humanitære krisa er i ferd med å gå over til å bli en situasjon dominert av politiske og økonomiske spørsmål.

De kosovoalbanske flyktningene advares ikke lenger mot å reise hjem for tidlig.

-Jo snarere de er tilbake, jo raskere kan gjenoppbygningen begynne, sier FNs høykommisær for flyktninger, Sadako Ogata.