POSITIV TIL KOSOVO-UTTALELSE: Jonas Gahr Støre og Norge hilser Kosovo-erklæringa velkommen. Foto: Keith Hammett
POSITIV TIL KOSOVO-UTTALELSE: Jonas Gahr Støre og Norge hilser Kosovo-erklæringa velkommen. Foto: Keith HammettVis mer

- Kosovo er i en helt unik posisjon

Jonas Gahr Støre og Norge hilser Kosovo-erklæringa velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Allerede 28. mars 2008 anerkjente Norge uavhengighetserklæringen til Kosovo, blant de første i verden. Ikke uventet opplyser utenriksdepartementet nå at de ønsker den rådgivende uttalelsen fra Den internasjoanle domstolen i Haag velkommen.

I uttalelsen skriver domstolen at Kosovos uavhengighet er ikke i strid med folkeretten.

«Domstolen har fullt ut bekreftet at Kosovos uavhengighetserklæring av 17. februar 2008 ikke brøt med folkeretten. Dette er i tråd med Norges syn,» skriver departementet i en pressemelding.

- Jeg hilser uttalelsen fra Haag-domstolen velkommen. Vi oppfordrer nå Republikken Serbia og Republikken Kosovo om å samarbeide fullt ut om å legge gamle stridigheter bak seg for å sikre en bedre fremtid i regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i meldinga.

Norge stemte for anmodningen fra FNs generalforsamling om en rådgivende uttalelse og deltok i rettsforhandlingene for Domstolen.

- Norge anser ikke at det foreligger noen generell rett til løsrivelse i henhold til folkeretten. Det var et helt spesielt hendelsesforløp i Kosovo som knyttet dem til konfliktene på Balkan. Det skapte en unik situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.