<strong>POSITIV TIL KOSOVO-UTTALELSE:</strong> Jonas Gahr Støre og Norge hilser Kosovo-erklæringa velkommen. Foto: Keith Hammett
POSITIV TIL KOSOVO-UTTALELSE: Jonas Gahr Støre og Norge hilser Kosovo-erklæringa velkommen. Foto: Keith Hammett Vis mer

- Kosovo er i en helt unik posisjon

Jonas Gahr Støre og Norge hilser Kosovo-erklæringa velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Allerede 28. mars 2008 anerkjente Norge uavhengighetserklæringen til Kosovo, blant de første i verden. Ikke uventet opplyser utenriksdepartementet nå at de ønsker den rådgivende uttalelsen fra Den internasjoanle domstolen i Haag velkommen.

I uttalelsen skriver domstolen at Kosovos uavhengighet er ikke i strid med folkeretten.

«Domstolen har fullt ut bekreftet at Kosovos uavhengighetserklæring av 17. februar 2008 ikke brøt med folkeretten. Dette er i tråd med Norges syn,» skriver departementet i en pressemelding.

- Jeg hilser uttalelsen fra Haag-domstolen velkommen. Vi oppfordrer nå Republikken Serbia og Republikken Kosovo om å samarbeide fullt ut om å legge gamle stridigheter bak seg for å sikre en bedre fremtid i regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i meldinga.

Norge stemte for anmodningen fra FNs generalforsamling om en rådgivende uttalelse og deltok i rettsforhandlingene for Domstolen.

- Norge anser ikke at det foreligger noen generell rett til løsrivelse i henhold til folkeretten. Det var et helt spesielt hendelsesforløp i Kosovo som knyttet dem til konfliktene på Balkan. Det skapte en unik situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer