- Kosovo er selvstendig

George W. Bush den første til å anerkjenne Kosovo som stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush ble det første statsoverhodet til å anerkjenne Kosovo som selvstendig stat.

- Folket i Kosovo er nå selvstendig, sier Bush.
 
Bush kom med uttalelsen under et intervju på NBC.

- Dette er noe jeg har diskutert med regjeringen min, sier Bush.

I april 2007 anbefalte FNs utsending Athisaari at Kosovo skulle bli selvstendig under internasjonal overvåking, men forhandlingene mellom serberne og kosovoalbanerne førte ikke fram til noen løsning.

- Athisaari-planen er oppskriften framover. Vi skal holde øye med utviklingen framover. Folket i Kosovo er nå selvstendig, sier Bush.

Kosovos ledere sendte i dag ut 192 brev til land over hele verden der de ber om å bli anerkjent som egen stat.

Delt syn innad i EU

EUs utenriksministre møttes i formiddag for å drøfte Kosovos uavhengighetserklæring. De største statene er positive til den nye staten, som har erklært at den ønsker sterk støtte fra EU i oppbyggingen av landet.

PROTESTER: Store menneskemengder demonstrerte i Beograd i Serbia i dag mot Kosovos selvstendighetserklæring. Foto: Scanpix
PROTESTER: Store menneskemengder demonstrerte i Beograd i Serbia i dag mot Kosovos selvstendighetserklæring. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er helt kritisk for EU at vi viser vei på Vest-Balkan og jobber for å bevare fred og stabilitet der. Det er veldig viktig at vi erkjenner at alle landene der er europeiske land, sier Storbritannias utenriksminister David Milliban til AP.

I tillegg til Storbritannia har Frankrike, Irland og Tyskland signalisert at de vil anerkjenne Kosovo.

En del andre EU-land er avventende fordi de ikke ønsker å brenne alle bruer til Beograd samtidig som man kommer Pristina i møte.

-  Det er veldig viktig at Serbia vet at de ikke kommer til å bli en del av Russland, men en del av Europa, sa Danmarks utenriksminister Per Stig Møller.

Frykter flere vil bryte ut

Spania, Hellas, Kypros, Romania og Slovakia derimot vil ikke anerkjenne Kosovo. De

frykter at andre etniske minoriteter nå vil kreve selvstendighet.

EU har allerede godkjent å sende en delegasjon på 1800 mann til Kosovo for å hjelpe til med å bygge opp politiet og rettsvesenet. Gradvis vil EU dermed ta over for FN-styrken som har styrt landet siden 1999.

Kosovo har fått to milliarder euro (ca 16 milliarder NOK) i støtte fra EU og vil motta ytterligere 330 millioner euro de neste tre årene.

Russland og Kina frykter at andre utbryterrepublikker vil la seg inspirere av Kosovo og kreve selvstendighet. Kosovo er imidlertid i en spesiell posisjon fordi de har blitt styrt av FN siden 1999, og dermed ikke har vært under serbisk kontroll.

FØRST UTE: USAs president George Bush anerkjente i dag Kosovo som selvstendig.
FEIRER: Kosovoalbanere har feiret i gatene siden myndighetene erklærte seg som selvstendig stat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer