Kosovo får full suverenitet som selvstendig stat

I september vil Kosovo vil få full suverenitet, opplyser den internasjonale styringsgruppen for Kosovo.

HISTORISK: Kosovos statsminister Hashim Thaci var til stede da styringsgruppen vedtok å gi republikken full suverenitet. Ministeren kaller det en historisk dag for Kosovo.    Foto: Ronald Zak
HISTORISK: Kosovos statsminister Hashim Thaci var til stede da styringsgruppen vedtok å gi republikken full suverenitet. Ministeren kaller det en historisk dag for Kosovo. Foto: Ronald ZakVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Styringsgruppen består av 23 europeiske land, deriblant Norge, samt USA og Tyrkia, og vedtok under en konferanse i Wien i dag å avslutte sitt arbeid med å overvåke uavhengighetsprosessen i den tidligere serbiske republikken, skriver NTB.

Sermoni i September
Etter Kosovo-krigen i 1999 vedtok FNs sikkerhetsråd i resolusjon 1244 å sette Kosovo under FN-administrasjon. Kosovos sikkerhet ivaretas av den NATO-ledede militærstyrken Kosovo Force (KFOR). Med vedtatt suverenitet vil Kosovo kunne styre mer i sitt eget land.

Selve markeringen av Kosovos suverenitet vil foregå i en seremoni i hovedstaden Pristina 10. september.

Historisk
- ISG har i dag tatt en historisk og viktig beslutning, sier Kosovos statsminister Hashim Thaçi, som også deltok på møtet i Wien, skriver NTB.

Kosovo ble en del av Jugoslavia i 1946 som en provins innen Serbia. Den apartheidlignende tilstanden i Kosovo på 1990-tallet førte til femveksten av albanske geriljabevegelser i 1997-98 og strerk uro i landet. Den serbiske lederen Slobodan Milo?evi? brukte en brutal framferd for å slå ned geriljaen, som førte til rundt 300 000 albanske flyktninger i 1998. Dette utløste en reaksjon fra det internasjonale samfunnet for å unngå et nytt Bosnia. 

TV-bildene av den albanske befolkningen på flukt ga NATO-landenes politikere nok støtte i opinionen til å fortsette aksjonen til Milo?evi? måtte gi seg. Etter NATOs og FNs overtakelse av Kosovo i juni 1999, gikk den albanske tilbakevendingen raskt.

Serbia nekter
Landet erklærte seg uavhengig i 2008. Siden da har i alt 91 av FNs medlemsland anerkjent landets selvstendighet. Men Russland og Kina er blant dem som ikke har gjort det, skriver NTB.

SELVSTENDIG: Det ble en folkefest da Kosovo erklærte seg som selvstendig stat i 2008. I september gjentas festen i hovedstaten Pristina, når landet skal feire at det har annerkjent suverenitet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SELVSTENDIG: Det ble en folkefest da Kosovo erklærte seg som selvstendig stat i 2008. I september gjentas festen i hovedstaten Pristina, når landet skal feire at det har annerkjent suverenitet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Serbia nekter også å anerkjenne Kosovo som selvstendig stat og frykter at det serbiske mindretallet i Kosovo vil bli undertrykket av det albanske flertallet.

NY FEST: Allerede i 2008 erklærte Kosovo seg som uavhengig. Først nå i 2012 kan landet feire at de får full suverenitet. Det gjøres i hovedstaden Pristina i september.
Foto: HENNING LILLEGÅRD/ Dagbladet.
NY FEST: Allerede i 2008 erklærte Kosovo seg som uavhengig. Først nå i 2012 kan landet feire at de får full suverenitet. Det gjøres i hovedstaden Pristina i september. Foto: HENNING LILLEGÅRD/ Dagbladet. Vis mer