Kosovo får full suverenitet som selvstendig stat

I september vil Kosovo vil få full suverenitet, opplyser den internasjonale styringsgruppen for Kosovo.

HISTORISK: Kosovos statsminister Hashim Thaci var til stede da styringsgruppen vedtok å gi republikken full suverenitet. Ministeren kaller det en historisk dag for Kosovo.    Foto: Ronald Zak
HISTORISK: Kosovos statsminister Hashim Thaci var til stede da styringsgruppen vedtok å gi republikken full suverenitet. Ministeren kaller det en historisk dag for Kosovo. Foto: Ronald Zak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Styringsgruppen består av 23 europeiske land, deriblant Norge, samt USA og Tyrkia, og vedtok under en konferanse i Wien i dag å avslutte sitt arbeid med å overvåke uavhengighetsprosessen i den tidligere serbiske republikken, skriver NTB.

Sermoni i September Etter Kosovo-krigen i 1999 vedtok FNs sikkerhetsråd i resolusjon 1244 å sette Kosovo under FN-administrasjon. Kosovos sikkerhet ivaretas av den NATO-ledede militærstyrken Kosovo Force (KFOR). Med vedtatt suverenitet vil Kosovo kunne styre mer i sitt eget land.

Selve markeringen av Kosovos suverenitet vil foregå i en seremoni i hovedstaden Pristina 10. september.

Historisk - ISG har i dag tatt en historisk og viktig beslutning, sier Kosovos statsminister Hashim Thaçi, som også deltok på møtet i Wien, skriver NTB.

Kosovo ble en del av Jugoslavia i 1946 som en provins innen Serbia. Den apartheidlignende tilstanden i Kosovo på 1990-tallet førte til femveksten av albanske geriljabevegelser i 1997-98 og strerk uro i landet. Den serbiske lederen Slobodan Milo?evi? brukte en brutal framferd for å slå ned geriljaen, som førte til rundt 300 000 albanske flyktninger i 1998. Dette utløste en reaksjon fra det internasjonale samfunnet for å unngå et nytt Bosnia. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer