Kosovo-flyktningene drar hjem

Annenhver Kosovo-flyktning i Norge har dratt hjem. I Sverige har bare en fjerdedel reist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi registrerer at betydelig flere har reist tilbake fra Norge i forhold til våre naboland. Utlendingsdirektoratets prognose er at mellom 500 og 700 vil velge å bli i Norge, sier underdiretkør Roals Kristiansen til Aftenposten.

For Norge er hjemsendermesteren i Norden. 52 prosent av flyktningene som kom hit under Kosovo-krigen har reist hjem, mot bare en tredjedel i Danmark og en fjerdedel i Sverige. Norge er også det landet som mottok flest flyktinger, 6085. Sverige mottok 3864.

Nå reiser det om lag 100 personer tilbake i uka med Kosovo-flyene. Men kulda gjør at antallet går ned:

- Kosovo har en streng vinter med mye snøfall. Kravet til dem som reiser nå er at de har et hus å reise tilbake til, sier Kristiansen.

Ikke bare Kosovo-albanere

Men det er ikke bare Kosovo-albanerne som reiser hjem. Hittil i år har 167 flyktninger fra andre land reist hjem, de aller fleste fra Bosnia og Chile. Totalt har en sjettedel av Bosnia-flyktningene reist hjem siden 1994.

- Kosovo-krisen kan ikke sammenlignes med krigen i Bosnia. De sistnevnte flyktet for egen maskin, mens kosovoalbanerne ble evakuert. I tillegg kommoer to tredjedeler av bosnierbne fra områder det er svært vanskelig å vende hjem til, sier Kristiansen.