Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kosovo forventer anerkjennelse

EU, FN og Norge er alle i tenkeboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosovo forventer bred støtte til sin nyopprettede stat fra vestlige land.

Det er fortsatt uklart hvilket land som kommer til å være først ute med å anerkjenne Europas nyeste land og den sjette staten som er dannet av det tidligere Jugoslavia. USA er ventet å være tidlig ute, og det er også flere av tungvekterne i EU.

EUs 27 utenriksministre skal møtes i Brussel i dag for å diskutere Kosovo og den videre utviklingen i området.

Ikke felles EU-front

Unionen ba i går om ro etter at Kosovo valgte å erklære seg selvstendig fra Serbia. Men den felles uttalelsen fra EU stanset også med det, for det er ventet at EU-landene kommer til å følge ulikt tempo når de anerkjenner den nye staten.

Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia kommer mest sannsynlig til å være tidlig ute.

Spania og Kypros ønsker neppe å gi noen anerkjennelse nå fordi de frykter at dette vil skape en farlig presedens. Også Bulgaria, Hellas, Romania og Slovakia skal være skeptiske til en umiddelbar anerkjennelse.

- Mitt mål er at 26 medlemsland blir enige, og jeg tror det er mulig selv om det kan oppstå vanskeligheter underveis, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt foran dagens møte.

Norge venter på EU
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at Norge foreløpig avventer situasjonen.
- Vi har registrert at myndighetene i Kosovo har fremlagt en erklæring om uavhengighet. Dermed er man gått inn i den siste og avgjørende fasen i drøftelsene om Kosovos fremtidige status. Erklæringen vil nå bli studert av norske myndigheter, sier Støre i en pressemelding.

UD understreker at de håper på en løsning både Kosovo og Serbia ville bli enige om. Når dette ikke har lyktes vil Norge vurdere Kosovos uavhengighet i nær kontakt med andre europeiske land.
- Samtidig legger regjeringen stor vekt på å bevare Norges nære vennskap til Serbia og serbiske myndigheter, sier Støre.

Samtidig ber Støre begge parter om å gjøre sitt ytterste for å bevare ro og orden i og omkring Kosovo.

Russerne fordømmer

Russland fordømmer Kosovos uavhengighetserklæring og valgte å kalle inn til krisemøte i FNs sikkerhetsråd i går kveld. Men russerne klarte som ventet ikke å få med seg de andre landene i rådet i en felles erklæring om at løsrivelsen er ugyldig.

VOLDSOMME PROTESTER: En demonstrant ligger skadet tilbake på gaten foran USAs ambassade i Beograd. Serbiske demonstranter angrep den amerikanske ambassaden etter at Kosovo erklærte seg uavhengig i går. Foto: Scanpix
VOLDSOMME PROTESTER: En demonstrant ligger skadet tilbake på gaten foran USAs ambassade i Beograd. Serbiske demonstranter angrep den amerikanske ambassaden etter at Kosovo erklærte seg uavhengig i går. Foto: Scanpix Vis mer

- Ingen støttet forslaget fra Russland om at selvstendighetserklæringen skal erklæres for ugyldig, sier Storbritannias FN-ambassadør John Sawers.

Kina gir uttrykk for stor bekymring over Kosovos vedtak om å erklære seg uavhengig.

- Den ensidige tilnærmingen fra Kosovos side kan få en rekke konsekvenser og føre til en svært negativ påvirkning på freden og stabiliteten i Balkan-regionen, sier talsperson Liu Jianchao i det kinesiske utenriksdepartementet.

Australias statsminister Kevin Rudd sier han støtter Kosovos uavhengighetserklæring og at han med det første kommer til å godkjenne en diplomatisk anerkjennelse av Kosovo som stat.Rasende serbere
Hundrevis av rasende serbiske ungdommer gikk til angrep på vestlige ambassader og forretninger i hovedstaden Beograd etter at Kosovo kunngjorde sin løsrivelse.

Stemningen eksploderte like etter at om lag 800 ungdommer samlet seg på Republikkplassen midt i Beograd. Mobben gikk amok og angrep flere vestlige ambassader og en McDonalds-restaurant.

Mange kastet stein mot den amerikanske ambassaden for å protestere mot den amerikanske støtten til Kosovos løsrivelse. De rasende ungdommene gikk deretter til angrep på Slovenias ambassade, som for tiden har formannskapet i EU.

I den delte byen Mitrovica i Kosovo ble to håndgranater søndag kastet mot bygningene der EU og FN har sine kontorer. Etter angrepet evakuerte EU kontorene sine, opplyser diplomatkilder. Det er ikke meldt om skadde etter angrepet.

Det er planlagt en rekke demonstrasjoner i serbiske byer i Kosovo også i dag.
(NTB)

<b<HASTEMØTE: Johan Verbeke, Belgias FN-ambassadør, leser opp uttalelsen fra FNs sikkerhetsråd etter hastemøtet som Russland innkalte til i går. Russerne fordømmer Kosovos uavhengighetserklæring, men fikk ikke med seg de andre FN-landene på en slik uttalelse. Her sammen med en rekke FN-ambassadører, Storbritannias John Sawers (t.v.), Frankrikes Jean Maurice Ripert, Tysklands Thomas Matussek, Italias Aldo Mantovani, USAs Alejandro Wolff og Kroatias Neven Jurica.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media