Kosovo i jerngrep under begravelser

Nato trappet opp sikkerheten før to druknede albanske gutter ble begravet i dag. Kosovo-albanerne er overbeviste om at serbere jaget barna i elva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familie og venner tok et gripende farvel med de to småguttene som druknet forrige uke.

Begravelsen av Avni Veseli (11) og Egzon Deliu (12) i landsbyen Cabra skjedde under streng NATO-sikkerhet på en åstopp få kilometer fra urosenteret Mitrovica.

Det kom ikke til vold eller sammenstøt.

Jernring

Etter forrige ukes opptøyer i Kosovo tok Natos KFOR-styrker ingen sjanser før dagens begravelser.

Rundt 5000 albanere fulgte den ti kilometer lange sørgemarsjen fra Mitrovica til Cabra.

Over 300 politifolk og nærmere 500 KFOR-soldater hadde lagt en jernring rundt landsbyen. Tallrike barrikader var satt opp langs alle veier inn til Mitrovica og Cabra. Over hodene på begravelsesfølget svirret flere helikoptre. Sjekkposter var opprettet for hver 15. kilometer, og armerte kjøretøyer var utplassert, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge NTBs utsendte ble alle biler stanset og undersøkt av 15-20 amerikanske soldater. Både barn og voksne ble grundig kroppsvisitert, og det dannet seg kilometerlange bilkøer.

Alle kontrollene skal trolig hindre folk i å komme seg inn i området, i et forsøk på å hindre bråk og sammenstøt.

Familien til de to døde guttene ønsker bare at de nærmeste skal delta i begravelsen.

- Vi vet at alle kosovarer ønsker å komme hit. Men vi ber dere om ikke å komme for å unngå en tragedie, sa avdøde Egzons pappa, Zaim, før begravelsen.

- Jeg har aldri opplevd slik smerte. Ingen mor skulle behøve å gjennomgå dette. Han skulle bare ut og spille fotball, sa Egzons mamma Sevdije til NTB etterpå. - Men det er en viss trøst at så mange kom for å vise sin deltakelse.

Albanske ledere i Kososvo oppfordret folk om å avstå fra vold, og ikke å gjøre begravelsene til en politisk markering.

- Begravelsen er vår neste utfordring. Dersom vi klarer å opprettholde orden, noe jeg tror vi gjør, er krisen mer eller mindre over, sa en FN-tjenestemann til nyhetsbyrået DPA.

I kveld er alle i Kosovo oppfordret til å tenne lys til minne om de døde guttene. På radioen spilles det sørgemusikk.

- Jaget i elva

Bakgrunnen for de massive sikkerhetstiltakene var siste ukes uro i Kososvo, som var de blodigste opptøyene som har herjet Kosovo siden 1999.

Uroen startet forrige tirsdag, da politi og KFOR-soldater fant likene av de to kosovo-albanske barna som hadde druknet i elva Ibar, like ved Cabra. Et tredje barn er fortsatt savnet, og har trolig druknet i de frådende vannmassene.

I etterkant av de tragiske drukningene kom beretningen til 13-årige Fitim Veseli, som er storebror til den savnede Florent (9). Han var sammen med de tre andre barna da de druknet, og hevder de ble jaget ut i den iskalde elva av serbere med en hund.

- Vi måtte hoppe uti for å slippe unna. Vi løp alt vi kunne, og da broren min ikke klarte mer tok jeg ham på ryggen og løp ut i elva. Men så klarte heller ikke jeg mer, sier Fitim i et intervju med Aftenposten.

Historien fikk den kosovo-albanske befolkningen til å eksplodere i raseri. Opptøyene som fulgte krevde 28 menneskeliv. Minst 110 serbiske hjem er brent ned, og 25 serbisk-ortodokse kirker er svidd av. Ifølge FN har minst 3600 serbere og andre ikke-albanere blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine i Kosovo.

FN-politiet etterforsker nå historien, men har ikke klart å finne noen bevis for at de tre guttene ble jaget i elva.

Demonstrerte i natt

Over 7000 mennesker tok til gatene i Montenegro i natt, i protest mot sammenstøtene mellom albanere og serbere i Kosovo. Demonstrantene ropte «Serbia, Serbia!» og «Kosovo er hjertet av Montenegro, hjertet av Serbia».

Regjeringen i Montenegro kaller opptøyene i naboprovinsen for «et pogrom mot serberne og ødeleggelsen av serbiske helligdommer og hjem i Kosovo.»

Inndrar permisjoner

Den store arbeidsbelastningen på Norwegian Task Force i Kosovo gjør at ledelsen for den norske kontingenten tilbakekaller 50 nordmenn på permisjon.

De norske soldatene på permisjon reiste med fly til Kosovo i kveld, melder NTB.

(Kilder: NTB, AP, BBC, Aftenposten, CNN)

LETER: To dykkere søker etter den savnete niåringen.
DRUKNET: Egzon Deliu (11).
ANTATT DRUKNET: Florent Veseli (9) er ennå ikke funnet.
ENESTE SOM OVERLEVDE: 13-årige Fitim Veseli fikk en klem av pappa under begravelsen av de to vennene hans. Lillebroren Florent (9) er ennå ikke funnet.
JERNRING: Ingen slapp inn eller ut av Mitrovica og Cabra uten å bli grundig kontrollert i dag.
DRUKNET: Avni Veseli (12).
STEDT TIL HVILE: De to guttenes nærmeste pårørende tok et gripende farvel i dag.
OPPTØYER: Albanere i Kosovo eksploderte etter at historien om de albanske barna ble kjent. Inegn kan bekrefte at den er sann, men folkemengder har gått løs på den serbiske minoriteteten.