Kosovo i NATO-grep igjen

Den norske utrykningsstyrken i Kosovo rykket i dag ut på nytt oppdrag for å bidra til å spikre NATOs gjenopprettede grep om situasjonen i provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske panserkjøretøyer av typen Sisu drev lørdag ettermiddag og kveld omfattende patruljering i provinshovedstaden Pristina og nær serbiske landsbyer i området.

- Formålet er først og fremst å vise styrke og tilstedeværelse, sier stabssjef John-Arne Nyland til NTB.

Aksjonen kom 12 timer etter at den norske styrken var tilbake fra en aksjon i Mitrovica der den håpet å kunne ta det man trodde var et militært hovedkvarter for albanere som står bak uroen de siste dagene. Bygningen viste seg imidlertid å være et privat hjem.

Situasjonen virket rolig over store deler av Kosovo lørdag. Nye NATO-soldater strømmet inn fra flere land og ble straks satt inn for å øke synligheten av NATOs tilstedeværelse. Franske, tyske, italienske, danske og britiske soldater har ankommet Kosovo torsdag, fredag og lørdag.

Den planlagte begravelsen av tre druknede gutter som er planlagt søndag, vil likevel lett kunne sette KFORs kontroll på prøve dersom gemyttene kommer i kok.

Normalisere

Kontroller med viktige hovedveier opprettholdes, og i lufta var det lørdag stadig KFOR-helikoptere å se og høre. Man la likevel vekt på å forsøke å normalisere situasjonen.

Svenske KFOR-styrker åpnet natt til lørdag hovedveien som går gjennom landsbyen Caglavica.

- Kontrollen vi har gjennomført i dag har vært et nedtrappingstiltak, sa løytnant Morten Hansson i den svenske KFOR-styrken til NTB idet veien ble åpnet.

På den 45 kilometer lange veistrekningen mellom Pristina og Mitrovica var det lørdag to kontrollposter, bemannet av henholdsvis amerikanske og franske soldater. Hver eneste sjåfør og passasjer måtte vise legitimasjonskort, og enkelte biler ble gjenstand for omhyggelig kontroll mens sjåfører og passasjerer ble sjekket for våpen.

Broen over elven Ibra i Mitrovica, elven som skiller den nordlige serbiske delen fra den sørlige albanske, var fortsatt stengt. Nær 250 tungt bevæpnede franske soldater kontrollerer sammen med FN-politi at ingen menneskemengder forsøker å trenge seg over broen på nytt. Fra husvinduer holder de utkikk etter eventuelle snikskyttere.

Misnøye

Under den rolige overflaten på en solfylt markedsdag i 20 graders varme syder likevel misnøyen med situasjonen.

- Forholdet mellom de sivile og de franske soldatene er utmerket, sier den franske vaktstyrkens talsmann, løytnant Mathieu Mabin til NTB. - Jeg har selv venner på begge sider. Jobben vår er jo for begge sider.

Men en lokal kvinne i 40-årsalderen som nekter å la seg intervjue, roper rett etter til oss:

- KFOR gjør en drittjobb her. Jeg tror ikke på verken KFOR, UNMIK eller noen andre lenger. Jeg er fra nordsiden, og nå er jeg her på sørsiden. Snakk med noen som har lyst til å bo her!

De voldsomme demonstrasjonene i Mitrovica på onsdag endte med over 20 drepte og flere hundre skadde. De var startskuddet for lignende aksjoner mange steder i Kosovo.

(NTB)