Kosovo-kamp i Kripos

De norske Kripos-etterforskerne vil ikke dra til Kosovo. De er misfornøyde med lønna og ferieavviklingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosovos massegraver skriker etter eksperter som kan avdekke og dokumentere deres innhold. Faren for bevisforspillelse er stor - og øker for hver dag som går.

Ingen har reist

Før forrige helg sa Kripos-sjef Arne Huuse til Dagbladet at norske etterforskere ville være på plass i løpet av tre- fire dager. Nå innrømmer han at han ennå ikke har klart å finne en eneste etterforsker som er villig til å reise til Kosovo.

De tiltenkte etterforskerne har enten reist på ferie, har nektet å godta lønna, eller er opptatt med hjemlig kriminalitet.

- Ferieavvikling, andre oppdrag her i Norge, og at en del ikke har kunnet akseptere lønns-vilkårene - summen av disse tre faktorene gjør at det dessverre ikke i øyeblikket er mulig å sende noen nedover, forteller Huuse til Dagbladet.

Dette til tross for at lønnsavtalen for sårt trengte, men foreløpig ikke-eksisterende, norske Kripos-etterforskere til Kosovo skal ha blitt forhandlet ferdig mellom Justisdepartementet og Politiets Fellesforbund.

- De som har blitt spurt godtar ikke avtalen. Jeg beklager dette, sier Huuse.

Bevis ødelegges

Huuse hadde håpet at i hvert fall fem norske etterforskere skulle vært på plass og allerede i full sving med å samle inn bevis for Krigsforbryterdomstolen i Haag. Domstolen trenger sårt mer mannskap for å undersøke et hundretall av åsteder for krigsforbrytelser, massedrap og tortur.

Mye av bevismaterialet, som hår- og beinrester, ligger spredd på overflaten av massegraver, på åkrer, i brønner og i hus.

Krigsforbryterdomstolen er redd for at disse bevisene raskt vil ødelegges av vær og vind. Men her hjemme ser det altså ut til at lønnsvilkår og ferie er viktigere. Situasjonen i Kripos står i sterk kontrast til den overveldende interessen blant norske menn og kvinner i å verve seg til den norske KFOR-styrken i Kosovo.

Omfanget bare øker

Imens avdekker journalister, KFOR-soldater og de få internasjonale etterforskerne som er på plass i Kosovo stadig nye massakrer og krigsforbrytelser. Det går gradvis opp for en sjokkert omverden hvor enormt omfanget av grusomhetene i Kosovo har vært - og behovet for folk som kan kartlegge og ta vare på bevismaterial øker fra dag til dag.

Etterforskningsgrupper fra Storbritannia, USA og Canada er allerede på plass, men deres møysommelige arbeid er foreløpig bare en dråpe i havet. En talsmann for Krigsforbryterdomstolen i Haag fortalte Dagbladet at flere etterforskningsgrupper er ventet inn de neste dagene. Det er nå klart at ingen av disse vil komme fra Norge, til tross for at norske myndigheter har lovet å bistå domstolen med mannskaper og ekspertise.

Arne Huuse har foreløpig ingen anelse om eller når noen av hans ansatte vil reise til Kosovo.