Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kosovo-massakre var klarert

Ordren til massakren i Racak, der 45 kosovoalbanere ble drept, ble gitt på høyt nivå i Beograd. Det kommer fram i telefonsamtaler avlyttet av vestlig etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utskriftene fra disse telefonsamtalene kan bety at en tiltale mot Jugoslavias president Slobodan Milosevic for krigsforbrytelser rykker nærmere.

Hevn

I sinne over drapene på tre serbiske soldater, ga høytstående serbiske tjenestemenn regjeringsstyrkene ordre om å «gå tungt inn» i Racak 15. januar, for å finne medlemmer av den kosovoalbanske UCK-geriljaen som de mente sto bak drapene, skriver avisen Washington Post.

Da tallet på sivile ofre steg og den internasjonale fordømmelsen kom, forsøkte den jugoslaviske visestatsministeren Nikola Sainovic og general Sreten Lukic, sjef for de serbiske politistyrkene i Kosovo, systematisk å dekke over massakren, viser opptak av telefonsamtaler mellom de to, ifølge Washington Post.

Rapporterer til Milosevic

I en serie samtaler uttrykte Sainovic og Lukic bekymring for de sterke internasjonale reaksjonene på militæraksjonen. De diskuterte i detalj hvordan de kunne få det til å se ut som om de drepte var falt i kamper mellom sikkherhetsstyrkene og geriljaen.

Sainovic er den jugoslaviske regjeringens «Kosovo-minister». Han har deltatt i en rekke forhandlingsmøter med vestlige diplomater. Flere høytstående vestlige kilder sier de har fått forståelse av at han rapporterer direkte til president Slobodan Milosevic i spørsmål som har med Kosovo å gjøre.

Da bombardementet av Racak sto på som verst, ringte Sainovic fra Beograd til general Lukic. Sainovic var klar over at angrepet var i full gang, og ville vite hvor mange som var drept. Lukic svarte at det da var drept 22 mennesker.

Sainovic og Lukic diskuterte de neste dagene hvordan de kunne få gjennomslag for sin versjon av hendelsen. Sainovic ba om at lederen for FNs krigsforbryterdomstol for eks-Jugoslavia, Louise Arbour, måtte nektes adgang til Kosovo. Det ble gjort.

Fjernet likene

Sainovic ga videre ordre om at sikkerhetsstyrkene måtte gjenvinne kontrollen over Racak og sikre seg likene etter at OSSEs observatører og vestlig presse hadde vært på befaring og gjort sine grufulle funn. Sivilbefolkningen var begynt å vende tilbake, og 40 lik var samlet i moskeen i Racak.

Serbiske styrker angrep Racak for annen gang 17. januar, og neste dag fjernet de likene fra moskeen og transporterte dem til likhuset i provinshovedstaden Pristina. Finske rettsmedisinere, som har obdusert en del av likene, sluttet seg senere til mistanken om at det kan ha blitt gjort forsøk på bevisforspillelse.

En jugoslavisk regjeringstalsmann prøvde seg med å si at de drepte som ble funnet i en åsside utenfor Racak, hadde vært bevæpnet og uniformerte medlemmer av UCK-geriljaen. Dette ble ettertrykkelig tilbakevist av internasjonale inspektører, journalister og øyenvitner, som besøkte åstedet 16. januar.

Ydmyket

De finske rettsmedisinerne har heller ikke funnet noe som motsier OSSE-lederen William Walkers versjon av hendelsene, ifølge en ikke navngitt vestlig tjenestemann. Walker la skylden for massakren på de serbiske sikkerhetsstyrkene, og ble av lederne i Beograd truet med utvisning fra Jugoslavia.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media