Kosovo-massakrer ryster verden

BERLIN (Dagbladet): Massakrene på kvinner og barn i Kosovo de siste dagene vekker enorme reaksjoner. I går ble nye massedrap kjent for verden. I dag holder FNs sikkerhetsråd et krisemøte for å fordømme den bestialske volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massakrene kan ha rykket en NATO-aksjon nærmere. Den britiske utenriksministeren Robin Cook gjorde det i går klart at en rapport om Kosovo må legges fram i FN neste uke, og at dette kan utløse NATO-angrep.

- Jeg er opprørt over meldingene om massakrene. Dette var ingen krigshandling, men kaldblodige drap, sier Cook.
Cook, FNs menneskerettighetskommissær Mary Robinson og andre vestlige ledere krever nå gransking.

Rystende bilder

Bildene fra skogen ved Obrija i det vestlige Kosovo rystet i går en hel verden. Så godt som hele Delijaj-familien ble utryddet da maskerte serbiske politimenn i helga slo til mot teltleiren der familien hadde søkt tilflukt.

To av ofrene var halshogd. De fleste av de drepte var eldre og barn ned til atten måneder. En seks måneder gammel baby ble funnet levende ved siden av liket av moren.
BBCs medarbeider rapporterte at til sammen 18 familiemedlemmer var massakrert. Andre kilder oppga fra 16 til 19 drepte.

- Dette var mord utført på kloss hold, skriver korrespondenten fra den britiske avisa The Guardian, som var på åstedet. De fleste var drept ved nakkeskudd.

Nye massakrer

I går kom nye massedrap for dagen. I nærheten av byen Vucitern fant utenlandske observatører likene av 17 kosovoalbanere. Minst 15 av dem var sivilister. Ved en annen landsby skal 14 kosovoalbanske menn ha blitt skilt fra sine familier og regelrett henrettet.

FNs menneskerettighetskommissær Robinson har bedt sine observatører skaffe fram alle opplysninger om massakrene. Serberne nekter at de står bak.

- Opplysningene kan ikke stemme. Våre folk står under kommando av offiserer som rapporterer alt som skjer, hevder den serbiske polititalsmannen Bozidar Filic i provinshovedstaden Pristina.

Det regimekontrollerte jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug avfeier meldingene om massakrer som påskudd for å provosere fram NATO-angrep. Byrået hevder at kosovoalbanerne selv gjennomførte massakrene med dette mål for øye.

- Serberne bruker omfattende vold mot sivile albanere for å tvinge dem på flukt. Dette skjer ved at serberne bomber, plyndrer og brenner ned albanernes hjem, sier Sadako Ogata, FNs høykommissær for flyktninger.

En menneskerettighetskommisjon i Pristina opplyste i går at 1472 albanere er drept siden kampene i Kosovo brøt ut for sju måneder siden. 143 av dem var barn, 162 kvinner.
Ytterligere 1300 kosovoalbanere er saknet, og 1700 arrestert av serberne. Det er ukjent hva som har skjedd med mange av de arresterte.

Trass i forsikringene fra serberne om at den militære offensiven er innstilt, fortsatte angrepene mot kosovoalbanske landsbyer med uforminsket styrke i går.

FNs Høykommisær for flyktninger, Sadako Ogata (t.v.) er rystet. Bodizar Filic (t.h.), talsmann for det serbiske politiet, benekter at serbiske styrker står bar massakrene.