Kosovo mot stupet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Igjen beveger Kosovo seg mot stupet, bare åtte måneder etter at NATO-styrker rykket inn for å besette den krigsherjede serbiske provinsen. I løpet av februar har konfrontasjonene mellom serbere og albanere i gruvebyen Mitrovica vist hvor langt Kosovo er fra noen gang å bli det multietniske samfunnet NATO gikk til krig for å skape.
  • Allerede i fjor sommer framsto Mitrovica som et arnested for nye, voldelige konfrontasjoner om provinsens framtidige status. Derfor er det altfor enkelt når NATO og USA nå legger skylda på Jugoslavias president Slobodan Milosevic for den eksplosive situasjonen i Mitrovica.
  • Mens gateslagene i Mitrovica kan være i ferd med å dele Kosovo i to, øker spenningen også i de østlige delene av provinsen. Siden juni har over 5000 albanere flyktet over grensen fra Sør-Serbia, der situasjonen nå er meget spent.
  • Det ubehagelige faktum er at det internasjonale samfunnet er i ferd med å tape kampen om å skape et fredelig Kosovo med politiske midler. Dette har mange og kompliserte årsaker - sterke krefter på begge sider av konflikten har ennå ikke gitt opp troen på at kampen om Kosovo kan vinnes gjennom krig og konfrontasjon.
  • Det mest deprimerende er imidlertid den skammelige kraftløsheten som har preget den sivile gjenoppbyggingen av Kosovo. Medlemslandene i FN, NATO og OSSE - og den norske regjeringen er ikke unntatt - har vist en graverende mangel på vilje til å sette kraft bak helt akutte sikkerhetsoppgaver i en provins som herjes av ukontrollert kriminalitet.
  • Vår egen regjering har omsider mannet seg opp til å sende en håndfull politifolk til FNs politistyrke. Denne skulle telle nesten 5000 mann, men til nå er bare 2000 på plass. Dette er så pinlig at partenes egen vilje til å oppfylle fredens forpliktelser knapt kan kritiseres med troverdigheten i behold. NATO brukte millioner av dollar hver dag på å bombe virkelige og innbilte mål i Kosovo. I dette perspektivet er det nærmest grotesk at organisasjonens regjeringer ikke setter mer inn på å vinne freden.