Kosovo og fornuften

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Siden i forrige uke har et forslag om uavhengighet for Kosovo sirkulert blant medlemslandene i FNs sikkerhetsråd. USA hadde håpet på en avstemning i løpet av mai. Nå ser det ut til at det kan drøye helt til utpå sommeren - på grunn av trussel om et russisk veto. Russerne godtar nemlig ikke den finske FN-utsendingen Martti Ahtisaaris plan om å gi Kosovo tilnærmet uavhengighet under internasjonal overvåking.

Serbiske myndigheter motsetter seg at Kosovo blir uavhengig. Statsminister Vojislav Kostunica gjorde det tirsdag klart at Kosovo for alltid vil være uløselig knyttet til Serbia. Nå er et slikt krav ren ønsketenkning, åtte år etter herjingene til Serbias president Slobodan Milosevic. Likevel er det all grunn til å bruke fornuft og ta seg god tid i denne saken.

For kosovoalbanerne fins det ikke noe annet alternativ enn full uavhengighet. Det er ikke vanskelig å kunne støtte et slikt krav, men man må også se på konsekvensene. For Serbia er Kosovo hellig land. Mytene om det berømte slaget på Kosovo-sletta i 1389 fikk et voldsomt oppsving under Milosevic-regimet, men dette dreier seg ikke bare om nasjonal mytologi. Kosovo er full av serbisk-ortodokse kirker, klostre og minnesmerker. For mange serbere betyr Kosovo det samme som Jerusalem betyr for jødene. Slikt må man ta på alvor. Det er også viktig å demme opp for de serbiske ultranasjonalistene, som er helt kompromissløse i Kosovo-spørsmålet. Serbias seier i Melodi Grand Prix-finalen sist lørdag ga proeuropeiske serbere ny tro på framtida. Tirsdag dannet statsminister Kostunica en ny regjering der ultranasjonalistene ble holdt utenfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer