Kosovo: Siste utkast på bordet

Rambouillet (NTB): Partene i Kosovo-forhandlingene i Rambouillet vurderer et siste utkast til avtale, før fristen går ut nå klokka 15. Men ifølge diplomater som følger forhandlingene er det liten grunn til optimisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Et siste utkast ble lagt på bordet klokka 9.30. Partene har frist til klokka 13 med å komme tilbake med et svar, sier en vestlig diplomat som følger forhandlingene på slottet i Rambouillet til NTB. Den endelige fristen to timer senere står fast.

Splittet

Verken kosovoalbanerne eller serberne har hittil sagt ja til noen deler av avtalen.

Men til tross for at utsiktene til en avtale var små, var det heller ingen tegn til at arrangørene - Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia - var innstilt på å gi ytterligere utsettelse.

Ifølge NTBs kilde er det fremdeles problemer på begge sider i forhandlingene. Kosovoalbanerne var rapportert å være splittet over det siste utkastet, til tross for at USAs utenriksminister Madeleine Albright mandag brukte 12 timer i samtaler med en og en i delegasjonen, som teller 16 personer. Kosovoalbanerne har vansker med å gi opp kravet om en folkeavstemning for å bestemme Kosovos status etter at den planlagte tre årsperioden med selvstyre går ut.

Serbisk nei

Det var tirsdag formiddag heller ingen tegn til at serberne hadde beveget seg særlig mye i spørsmålet om utplasseringen av en internasjonal fredsstyrke i Kosovo. Svaret fra Beograd er fortsatt nei.

Utenriksministrene fra Kontaktgruppen begynte å ankomme midddelalderslottet i Rambouillet tirsdag formiddag, tilsynelatende bestemt på at fristen klokka 15 skulle overholdes. Utenriksminister Knut Vollebæk var ventet til Rambouillet ved 13-tiden for å delta i et møte i Kontaktgruppen for å vurdere et eventuelt utfall av forhandlingene.

Russland advarte tirsdag på nytt mot et NATO-angrep mot Jugoslavia i tilfelle forhandlingene skulle bryte sammen, og truet med å fryse samarbeidet med NATO. Forsvarsminister Marsjal Igor Sergejev fastlo at det ville bli et nytt Vietnam.

NATO har 430 kampfly klare til å angripe serbiske stillinger i tilfelle forhandlingene bryter sammen. Men trusselen om et militært angrep blir imidlertid verdiløs dersom også kosovoalbanerne til slutt er skyld i at en avtale ikke blir undertegnet. Hva som skjer da er det ingen som kan svare på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer