Kosovo starter fra null

PRISTINA (Dagbladet): Venera og Arton får det ikke lett når de starter sitt nye liv i et utbombet Kosovo. Her finnes ingen industri lenger, og arbeidsledigheten er det ingen som bryr seg om, for det er nesten ingen som har arbeid. Folk lever av jordlappene og småsjappene sine, og av penger de får fra slektninger i Europa og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes knapt noen økonomi igjen i Kosovo. Alt er ødelagt, og det som var av verdier, har serberne tatt med seg, sier Sylejman Drejtunes.

Han er økonom.

- Økonomisk er Kosovo under nullpunktet. All industri er ødelagt. Og nå som vi ikke lenger er en del av den jugoslaviske økonomien, har vi heller ikke noe naturlig marked for våre råvarer, sier han.

De store verdiene i Kosovo ligger i fjellene i den nordvestlige delen av landet. Der er store forekomster av bly, kopper og kull, og det finnes også gull.

Disse gruvene er nå fullstendig ødelagt. Under NATO-bombingen gjemte serberne sine stridsvogner og tunge våpen i gruvene, som dermed ble legitime bombemål.

Ingen har begynt å regne på om det lønner seg å gjenåpne gruvene. De store gruvene i Kosovo var jugoslaviske statsbedrifter, som ble kontrollert av Slobodan Milosevics lojale medspillere.

Også jordbruket ligger nede. Før krigen hadde man en omfattende matvareindustri, men også den er ødelagt etter at serberne har tatt med seg produksjonsutstyret.

Pengeøkonomien finnes, fordi mange albanere får penger av slektninger i vest, og fordi det er titusener av utlendinger som bruker penger i et tempo som får pengene til å yngle i kafeer og restauranter.

- Matvareproduksjon og service er det man vil tjene penger på i første omgang, sier Drejtunes.