Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kosovo tømmes for albanere

SKOPJE (Dagbladet): Albanerne fortsetter å strømme ut av Kosovo i tusentall. Minst to tusen kom i dag gående langs jernbanelinja inn i Makedonia ved Blace, noen hundre meter fra den egentlige grenseposten på hovedveien mellom Pristina og Skopje. Køen av flyktninger er flere kilometer lang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lange toget av flyktninger langs jernbanelinja kom fullstendig overraskende på både makedonske grensevakter og utenlandske journalister, som først ikke trodde sine egne øyne.

Men grensevaktene måtte etter hvert gi opp å stanse en flom av mennesker på denne størrelsen. To tusen, kanskje opp mot tre tusen mennesker, kom vandrende over grensa med det lille de greide å få med seg i hendene.

De yngste var spebarn som ved ankomst til Makedonia fikk brystmelk. Blant de eldste var 95 år gamle Sabani Jalldize, som viste fram passet sitt til Dagbladet, der det står at hun ble født 11. juli 1903.

Øde gater

Disse flyktningene kommer for det meste fra landsbyen Ferizaj, som nå nesten er tømt, og fra Pristina, hovedstaden i Kosovo. Noen av flyktningene sier at så mye som 40 prosent av hovedstadens innbyggere har flyktet. Men dette er umulig å få bekreftet fra pålitelige kilder.

Flyktningene forteller også at gatene i Pristina ligger helt øde, mens serbisk politi har gått fra hus til hus og truet folk til å forvinne fra byen.

Brent ned

Flyktninger fra Pec, Kosovos nest største by, forteller at de ble tvunget inn i busser og kjørt til grensa mot Albania, som de så måtte krysse til fots. Denne byen er, ifølge flyktninger delvis brent ned og sterkt ødelagt.

Flyktninger fra Prizren, den tredje største byen, har til dels fått lov å ta sine egne biler og kjøre til grensa mot Makedonia. Men andre dager har de blitt jagd til fots mot grensa til Albania av serbisk politi eller væpnede sivile serbere.

100-tusener på flukt

Minst 118 000 mennesker har flyktet fra Kosovo etter at NATO begynte sine bombeangrep mot serbiske mål 24. mars, ifølge NATO i dag.

I går kom 8000 nye flyktninger til Makedonia, dit det allerede hadde kommet 14 000 albanere fra Kosovo.

- I dag har vi hatt den største flommen av flyktninger siden begynnelsen på konflikten i Kosovo, sa Joe Hegenour, som er talsmann for Høykommisæren for Flyktninger i Skopje.

Til Albania har det kommet et sted rundt 100 000 kosovarer, noe som har sprengt alt som finnes av mottaksapparat.

FNs Høykommisær for Flyktninger i Geneve anklaget i dag Jugoslavias regjering for å bruke terror for å tømme Kosovo for albanere.

- Hevn

Kosovo er offisielt en provins av republikken Serbia, som sammen med Montenegro utgjør Jugoslavia. Om lag 90 prosent av innbyggerne i Kosovo er albanere, resten serbere.

- Dette er en situasjon der sivile i bunn og grunn utleveres til hevngjerrige serbiske soldater og banditter med verst mulig rykte, og uten at de overhode har tilgang til humanitær hjelp, sa UNHCRs talsmann Kris Janowski.

- Vi står overfor store humanitære utfordringer i Albania, Makedonia og Montenegro, men den alvorligste bekymringen gjelder Kosovo. Den serbiske regjeringen bruker soldater og banditter for å tømme Kosovo for så mange albanere som mulig så fort som mulig. Det er det som skjer, fortsatte han.

På spørsmål om det er mulig å drive alle albanerne, anslått til i underkant av 2 millioner mennesker, ut av Kosovo, svarte Janowski:

- La oss håpe det ikke er mulig. Men de arbeider med det.

HVOR ER PAPPA?</B> 10 år gamle Elise fra Ferisaj i Kosovo gråter etter å ha kommet i trygghet 100 meter fra grensa til Kosovo. Den lille jenta vet ikke hvor brødrene og pappaen hennes er.
I INGENMANNSLAND:</B> Slitne og tydelig preget av situasjonen kom mellom 2000 og 3000 mennesker gående langs jernbanelinja i ingenmannsland i dag. 100 meter bak er Kosovo - 100 meter foran ligger sikkerheten i Makedonia.