Kosovo trues av ny krig

PRAHA (Dagbladet): - Kosovo trues av ny krig innen kort tid. Denne krigen vil bli utkjempet mellom kosovoalbanere og NATO, hevder Charles Heyman, redaktør for det anerkjente britiske fagtidsskriftet Jane's Defense Weekly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han stempler NATOs politikk i Kosovo som en total fiasko. I et intervju med radiostasjonen Radio Free Europe, sier redaktør Heyman at den nye krigen i Kosovo kan bryte ut om ett, maksimalt to år.

- Jeg frykter at det kommer til en væpnet konfrontasjon mellom kosovoalbanerne og NATO-styrkene. Den kommer når NATO og FN forsøker å stanse albanerne i å gjennomføre det som er befolkningens og UCK-regjeringens mål - et uavhengig Kosovo, sier han.

Dobbelt misforståelse

Heyman tror ikke NATO og FN orker en slik konfrontasjon.

- På lang sikt tror jeg at NATO vil trekke seg ut. Dette vil bli resultatet dersom Vesten ikke greier å tvinge kosovoalbanerne til å endre kurs ved en kombinasjon av press og økonomisk hjelp.

Redaktør Heyman sier at det helt fra starten har rådd en grunnleggende, gjensidig misforståelse blant kosovoalbanerne om hva som var NATOs mål for å gå inn i Kosovo. NATO har på tilsvarende måte mistolket hva kosovoalbanerne ønsket, nemlig en egen stat.

Advarte

Redaktør Heyman og andre fagfolk har fra første stund advart mot den vestlige politikken i Kosovo.

- Intensjonene var sikkert de beste, nemlig å bevare Kosovo som et multietnisk samfunn. President Bill Clinton og statsminister Tony Blair oppførte seg som riddere fra en annen tid. Også deres nærmeste medarbeidere manglet den nødvendige kunnskap om Balkan. - NATO og FN kan kanskje bremse utviklingen, men til slutt vil vi få et Balkan delt etter etniske linjer, hevder han.