Kosovoalbanere marsjerer mot Mitrovica

Tusenvis av kosovoalbanere marsjerer i dag til den urolige byen Mitrovica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestantene krever en slutt på delingen av byen Mitrovica. Etniske albanere har den siste måneden ikke sluppet inn i den serbiske delen av byen hvor blant annet sykehuset og universitetet ligger. Serberne har ikke kommet til posthuset som ligger sør i byen.

NATO i spissen

Både kvinner, menn og barn er blant de 20.000 som marsjerer fra provinshovedstaden Pristina. De har malt bannere med «Mitrovica er Kosovo», viftet med albanske, amerikanske, NATO-og FN-flagg. Den fire mil lange protestmarsjen sperrer for all trafikk mellom Pristina og Mitrovica. Militærkjøretøyer fra den NATO-ledede fredsstyrken KFOR kjører i spissen for demonstrantene.

Slipper inn i byen

Bare en mindre delegasjon ventes å slippe inn i selve byen, og situasjonen er spent. Minst ni personer har mistet livet og over 20 er skadd i opptøyer den siste tiden.

I går inntok amerikanske soldater den serbisk-dominerte delen av byen for å lete etter våpen, og ble angrepet av snøballer, steiner og flasker.I dag vendte soldatene tilbake for å fortsette letingen etter ulovlige våpen. Mitrovica er en av de siste bestående byene med en betydelig serbisk befolkning.