Kosovoflyktningene reiser hjem

Kosovo-albanerne er ivrige etter å reise tilbake til Kosovo. Neste uke går de første flyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vårt inntrykk er at mange ønsker å reise tilbake så fort som overhode mulig. Vi gjør derfor alt vi kan for at returen kan skje raskt, sier underdirektør Roald Kristiansen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB. Mange er ivrige etter å reise hjem for å sikre det de eventuelt har igjen av eiendom. Noen kosovo-albanere har valgt å reise hjem for egen regning.

Neste uke

Den første hjemsendelsen starter i slutten av neste uke. Det er klart etter at makedonske myndigheter i går ga landingstillatelse for fly med asylsøkere fra Norge. Det er International Organization of Migration (IOM) som står for det praktiske gjennomføringen av hjemsendelsen. De har garantert at asylsøkerne som reiser fra Norge bare skal bruke Makedonia som transitt-land.

- Det tar en uke fra vi bestiller et fly fra IOM til asylsøkerne faktisk kan reise fra Norge, opplyser Kristiansen.

Kollektiv beskyttelse

Omlag 8000 kosovo-albanere har kollektiv beskyttelse i Norge. I går hadde 239 av dem søkt om å få reise tilbake. Det er bare en uke etter at de første asylsøkerne fikk tilsendt retur-søknadspapirer. UDI regner med å få inn langt flere søknader i løpet av kommende uke.