- Kosovos statsminister var mafiaboss på 90-tallet

Stod bak narkosmugling og attentater, ifølge rapport.

Hashim Thaçi (t.v) og Belgias daværende statsminister Yves Leterme fotografert i Brussel i sommer. Foto: EPA/JULIEN WARNAND/Scanpix
Hashim Thaçi (t.v) og Belgias daværende statsminister Yves Leterme fotografert i Brussel i sommer. Foto: EPA/JULIEN WARNAND/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosovos statsminister Hashim Thaçi var på 90-tallet leder for en bande som drev med attentater og omsetning av menneskelige organer, heter det i en ny rapport.

Rapporten, som er laget for Europarådet av den sveitsiske diplomaten Dick Marty, ble kjent tirsdag, dagen etter at Thaci vant det første valget siden Kosovo ble uavhengig for to år siden.

Ifølge rapporten begynte den kriminelle virksomheten i ly av kaoset under Kosovokrigen på slutten av 90-tallet og fortsetter ennå i dag.

Marty anklager også vestlige land for medansvar fordi de ignorerte meldinger om virksomheten i håp om å bevare regional stabilitet.

Rasende dementi Kosovos regjering avviser rapporten som grunnløs og ærekrenkende og varsler rettslige og politiske mottiltak.

«Det er åpenbart at noen er ute etter skade statsminister Hashim Thaçi, dagen etter at han vant befolkningens tillit til å fortsette å utvikle og styre landet,» heter det i regjeringens erklæring.

Selv Thacis politiske motstandere fordømmer rapporten og kaller den et angrep på Kosovos uavhengighet.

Agim Ceku, som er sosialdemokrat og tidligere også var UCK-offiser, mener at serbiske myndigheter står bak påstandene. - Alle anklager mot UCK kommer alltid fra Serbia, sier han.

Mafiastruktur I den 27 sider lange rapporten, som offisielt legges fram torsdag, heter det at Thaci og andre medlemmer av en såkalt Drenica-gruppe hyppig nevnes som nøkkelpersoner i etterretningsrapporter om den mafialignende strukturen av organisert kriminalitet i Kosovo.

«Vi fant at denne Drenica-gruppa hadde som sin sjef den kjente politikeren og kanskje mest kjente UCK-lederen, Hashim Thaçi,» heter det i Martys rapport.

Han skriver at et av sentrene for bandens virksomhet var den albanske byen Fushe-Kruje, 20 kilometer nord for Tirana.

Organsalg Her skal noen av UCKs serbiske krigsfanger ha blitt lagt på operasjonsbordet og fått nyrer fjernet mot sin vilje.

Ifølge rapportens kilder fraktet bandelederne deretter organene ut av Albania og solgte dem på den internasjonale svartebørsen for menneskelige organer til private klinikker.

Et av medlemmene av den kriminelle banden skal ha vært den framtredende UCK-krigeren Shaip Muja, som er kirurg av utdanning og i dag er en av Thacis fremste rådgivere.

«Vi har avdekket utallige indikasjoner på Mujas sentrale rolle i over et tiår i langt mindre tiltalende internasjonale nettverk bestående av menneskesmuglere, ansvarlige for ulovlige kirurgiske inngrep og andre organiserte kriminelle,» heter det i Martys rapport.

Narkosmugling Han skriver at det også er har vært rapporter gjennom hele tiåret om at Thaci og andre i gruppen hadde drevet med smugling av heroin og andre narkotiske stoffer.

Han siterer også kilder som hevder at Thaci og andre ledere enten indirekte eller personlig sto for drap, anholdelser, vold og avhør forskjellige steder i Kosovo og i Albania fra 1998 til 2000.

Påstandene som Marty bringer videre, kom første gang i en bok som ble skrevet av FNs tidligere etterforsker av krigsforbrytelser, Carla del Ponte i 2008.

UCK ledet en i en geriljakrig mot Serbia som endte da NATO grep inn militært for å stanse den serbiske etniske rensingen av Kosovo. Det endte med at Serbia mistet kontrollen over Kosovo.

(NTB)