- Kosovos uavhengighet ikke i strid med folkeretten

Det mener Den internasjonale domstolen i Haag.

UAVHENGIGHET: Kosovos uavhengighet er ikke i strid med folkeretten, sier Den internasjonale domstolen i Haag, ICJ. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / SCANPIX
UAVHENGIGHET: Kosovos uavhengighet er ikke i strid med folkeretten, sier Den internasjonale domstolen i Haag, ICJ. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kosovos uavhengighet er ikke i strid med folkeretten, konkluderer Den internasjonale domstolen i Haag, ICJ. Landet har dermed vunnet en viktig diplomatisk seier.

På Serbias oppfordring Avgjørelsen, som ikke er juridisk bindende for noen, vil trolig føre til at flere stater anerkjenner Kosovo som uavhengig stat, og vil gjøre det lettere for Kosovo å bli medlem av FN. Kosovo utløste krass debatt verden over da de løsrev seg fra Serbia i 2008 etter en blodig krig med Serbia i 1998-1999 og nesten et tiår med internasjonal administrasjon.

69 land, blant dem Norge som ett av de første, hadde før torsdagens uttalelse anerkjent Kosovo som selvstendig stat, men avgjørelsen er en skikkelig nedtur for den serbiske regjeringen. Også Russland, Serbias allierte, er motstander av uavhengighetserklæringen og et viktig medlem i FNs sikkerhetsråd.

- Erklæringen 17. februar 2008 brøt ikke generell folkerett, sa domstolens formann Hisashi Owada om Kosovos uavhengighetserklæring ifølge Reuters.

ICJ (International Court of Justice) er FNs øverste juridiske organ for behandling av konflikter mellom stater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer