Kost og kaniner

Vi er alle forsøkskaniner. Og vi tror at vi har godt av det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsekost kan være farlig. Kosmetiske produkter kan være farlig. Legemidler kan være farlig. Felles for dem er at vi bruker dem i den tro at de gjør oss godt. Det er nødvendigvis ikke en selvmotsigelse. Mange av disse produktene gjør godt for mange. Og ikke minst, svært mange føler at slike produkter hjelper dem på en eller annen måte. Men i milliardindustriene som handler om legemidler, helsekost og kosmetikk er vi alle forsøkskaniner. Jeg er ikke sikker på at vi er klar over det.

Legemidler tar livet av tusenvis av mennesker hvert år. Tallet vil trolig minke i framtida. Legemidlene vil etter hvert bli mer og mer skreddersydde for hver og enkelt pasient, ved hjelp av genforskning. Foreløpig er det en visjon. Det er liten grunn til å tro at legemidler vil spille en mindre rolle i folks hverdag enn de gjør i dag.

Og brukes allerede til mye vi ikke vet om. Helsemyndighetene avslørte for eksempel nylig at legemidler var ulovlig tilsatt i en rekke helsekostprodukter. Disse produktene hadde tilnærmet samme budskap i reklamen sin: Virkningen av dem var enten potensfremmende, oppkvikkende eller slankende. I et av produktene var styrken på legemiddelet i en tablett tre ganger høyere enn styrken som brukes ved behandling. Kontrollen avslørte også at en produsent, som var tatt tidligere, hadde byttet ut et ulovlig legemiddel i produktet sitt med et annet, like ulovlig, legemiddel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det ikke står på produktet at det inneholder legemidler, så har forbrukeren ingen mulighet for å ta forholdsregler. Dette kan utgjøre en stor helserisiko, slår myndighetene fast. En som spiser noe slik, får ikke bare i seg virkningene, men også eventuelle bivirkninger _ uten å vite det. Alle produkter i undersøkelsen ble umiddelbart forbudt, men myndighetene innrømmer også at de ikke har oversikt over hvor ofte og hvor mye legemidler tilsettes i helsekosten.

Så å si hele befolkningen, alle menn og kvinner, anvender ett eller flere kosmetiske produkter hver dag. I løpet av de siste åra har helsemyndighetene fått inn rapporter om bivirkninger ved bruk av slike produkter. Nå ønsker myndighetene å få en oversikt over hvor omfattende slike bivirkninger egentlig er. Derfor er det nå etablert et register hvor bivirkningene for kosmetiske produkter skal lagres. Leger, tannleger, farmasøyter og helsesøstre er pålagt å melde fra ved mistanke om slike bivirkninger. Men det er også svært viktig, sier helsemyndighetene, at forbrukere som faktisk opplever ubehag ved bruk av slike produkter melder ifra til helsepersonell.

Det er bra i seg selv at farlige produkter oppdages og fjernes fra markedet. Men rekkefølgen på tiltakene virker litt underlige. Hvorfor slippes i det hele tatt farlige produkter ut på markedet? Hvorfor skjer ikke kontrollen før de kommer dit? Trolig fordi en slik ordning ville være for omfattende, for vanskelig og for dyr. I stedet godtas det altså at vi alle og enhver deltar i et eksperiment, som kan være farlig for noen av oss.

Det du ikke vet, kan du faktisk ha vondt av. Så er det også et faktum at veldig få av oss trenger helsekost og kostholdstilskudd.