Kostbar sak mot finansakrobat

BERGEN (Dagbladet): August Christian Wilhelm Mohr (52) får sin dom i Oslo tingrett i dag. Etterforskning og rettsbehandling av den omfattende økokrimsaken ender på rundt 11 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra Oslo tingrett får Dagbladet opplyst at den rettslige behandlingen av straffesaken mot Mohr har kostet 7028899 kroner, som inkluderer prisen for å drive retten i de 40 dagene som gikk med til rettsforhandlingene i fjor høst.

I denne prisen ligger også reiser for bevisopptak i USA, England, Nederland, Sveits og på Isle of Man.

11 millioner

Den store saken har kostet Økokrim 1693182 kroner. I tillegg kommer lønn til etterforskere og statsadvokater som har jobbet med saken siden november 1997, og honorar til professor Thore Johnsen som har vært sakkyndig vitne. Til sammen utgjør regningen fra Økokrim rundt fire millioner kroner.

Et forsiktig regnestykke med alle kostnader fra Oslo tingrett og Økokrim forteller at en av de mest omfattende økokrimsakene her i landet vil koste 11 millioner kroner. Prisen vil øke dersom dommen blir anket oppover i rettsapparatet.

- Jeg vet ikke om dette er den mest kostbare økokrimsaken som er etterforsket i Norge, men den må i alle fall være helt i den øverste prisklassen. Rettssikkerhet koster penger. Vi kan ikke unnlate å ta de store og tunge sakene selv om prisen blir høy. Alternativet ville være å la det bli fritt fram for folk til å bedrive straffbar økonomisk virksomhet, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til Dagbladet.

Store krav

Han har lagt ned påstand om sju års ubetinget fengsel for August Christian Wilhelm Mohr. Det er fremmet et borgerlig rettskrav på 450000 amerikanske dollar til en indonesisk forretningskvinne, inndragning av 12,5 millioner kroner og fem års forbud mot å drive selvstendig næringsvirksomhet.

Økokrim har tilbakebetalt 19 millioner kroner til to investorer som hadde innbetalt penger til Mohr. I tillegg er det frosset et beløp på 20 millioner dollar i en amerikansk bank, som den amerikanske politienheten FBI har til hensikt å tilbakebetale til investorer. Mohr bestrider at FBI har adgang til å røre disse pengene.

Forsvarsadvokat John Christian Elden har lagt ned påstand om full frifinnelse for Mohr. Dommen faller i Oslo tingrett i dag klokka 13.15. Mohr mener at Økokrims intervensjoner i Norge og i utlandet har påført ham store tap.

August Christian Wilhelm Mohr har blant annet stått tiltalt for gjennomførte bedragerier på 4,5 millioner kroner, utbytteheleri av 225 millioner kroner og forsøk på bedrageri med dokumenter på formidable 8,7 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer