MYE PENGER: Nordmenn bruker mye penger på ulike kosttilskudd. Ifølge ekspertene er det bortkastede penger, i verste fall kan bruken av vitamin-tabletter og andre kosttilskudd være helsefarlig. Foto: Scanpix
MYE PENGER: Nordmenn bruker mye penger på ulike kosttilskudd. Ifølge ekspertene er det bortkastede penger, i verste fall kan bruken av vitamin-tabletter og andre kosttilskudd være helsefarlig. Foto: ScanpixVis mer

Kosttilskuddene du skal være obs på: - Kan øke risiko for kreft og hjertesykdom

Ekspertene advarer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - For de fleste er det bortkasta penger. For noen har også bruk av kosttilskudd negative effekter, sier Liv Elin Torheim, professor ved OsloMet og leder for Nasjonalt råd for ernæring i Helsedirektoratet.

Ifølge Torheim er det kun ett vitamintilskudd de fleste nordmenn trenger, nemlig vitamin D. Tran har også vist seg å ha positiv effekt, blant annet på grunn av Omega 3-tilskuddet. Vitamin D finnes for øvrig også i tran.

Kan skade indre organer

Å spise andre vitaminer i tablettform er ifølge Torheim unødvendig, med mindre man spiser veldig ensidig eller for lite mat, og dermed får i seg for lite vitaminer og mineraler.

Det er imidlertid de færreste av oss som har et ensidig kosthold. Ifølge Torheim viser kostholdsundersøkelser i regi av Helsedirektoratet at de aller fleste får dekket behovet for alle vitaminer og mineraler gjennom kosten. Viktige unntak er jod og kalsium hos de som får i seg lite meieriprodukter, eldre som trenger tilskudd av vitamin B12 i sprøyteform, og jern hos noen kvinner grunnet blodtap under menstruasjon.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn