Kostunica skydde norsk presse

Beograd (NTB-Kjell Arild Nilsen): Serbias statsminister Vojislav Kostunica neket å snakke med norsk presse etter møtet med statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det eneste lille øyeblikk han viet norsk og serbisk presse var en ti sekunders oppstilling i taushet foran det norske og det serbiske flagget, mens de to statsministerne håndhilste på hverandre mandag.

Deretter bokstavelig marsjerte den serbiske statsministeren inn på sitt kontor. Da samtalene med Stoltenberg var over, forsvant Kostunica uten at norske journalister som ventet, ble informert om at møtet var slutt.

Statsminister Stoltenberg er forsiktig med å gjengi samtalen med Kostunica overfor norske journalister:

- Jeg tror ikke han mente å forhandle gjennom meg.

Alvor

Men Stoltenberg understreker sterkere enn tidligere alvoret ved Kosovo-situasjonen.

- Sterke krefter kan utløses hvis man ikke finner en løsning. Det er en tidsfrist 10. desember. Alle er redde for en ny konflikt, sier Stoltenberg.

Han understreker også poenget at mange andre stater på Balkan og det tidligere Jugoslavia har minoritetsgrupper, til dels store sådanne.

Stoltenberg sier videre at Serbia har en følelse av isolasjon.

- Nå finner de plutselig «Vest-Europa» øst for seg, sier Stoltenberg.


Lang vei

Samtidig mandag understreket EU-utsending Wolfgang Ischinger at det fortsatt er en lang vei å gå i samtalene om Kosovos framtidige status.

- Vi er nærmere en ikke-enighet enn en enighet, sa Ischinger, EUs representant i den såkalte Kosovo-troikaen, etter å ha hatt samtaler med representanter fra Serbia og Kosovo i Wien mandag.

I tillegg til EU består Kosovo-troikaen også av USA og Russland.


Slovenia-besøk

Statsminister Stoltenberg fortsetter tirsdag rundreisen på Balkan med et besøk i Slovenia. Slovenia overtar ved årsskiftet formannskapet i EU, og det er hovedgrunnen til besøket.

- Det er tradisjon for at Norges statsminister har et tidlig møte med EUs formannskap, sier Stoltenberg.

Han skal blant andre treffe landets president, statsminister og presidenten i nasjonalforsamlingen. Dessuten møter han ledelsen i det sosialdemokratiske partiet i Slovenia.

(©NTB)