Kostunica vil ha sannhetskommisjon

Jugoslavias president Vojislav Kostunica ønsker en sannhets- og forsoningskommisjon som skal gå gjennom forholdet til nabolandet Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kostunica var fredag på et historisk besøk i Sarajevo. Han er den første jugoslaviske lederen på offisielt besøk i Bosnia siden den serbiske beleiringen av Sarajevo fra 1992 til 1995.

Kostunica har nektet å be om unnskyldning for politikken til sin forgjenger, Slobodan Milosevic. Men han opplyste at han har diskutert opprettelsen av en sannhets- og forsoningskommisjon med det bosniske presidentskapet.

Kommisjonen skal ta for seg «den kompliserte og byrdefulle sannheten om hva som er skjedd i regionen», sa Kostunica på en pressekonferanse.

- Ingenting som er basert på halvsannheter, manipulasjoner eller løgner kan vare. Det er grunnen til at vi vil arbeide for å opprette en slik sannhets- og forsoningskommisjon, sa den jugoslaviske presidenten.

Kostunica ble varmt mottatt av de tre medlemmene i det bosniske presidentskapet, serberen Zivko Radisic, kroaten Ante Jelavic og muslimen Halid Genjac. Radisic, som nå leder presidentskapet, sa at de to landene vil åpne ambassader i hverandres hovedsteder i nær framtid. Bosnia og Jugoslavia etablerte diplomatiske forbindelser forrige måned, og undertegnet fredag en samarbeidsavtale.

(NTB-Reuters)