Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KPI falt i desember

Mat og elektrisitet trakk ned prisene i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen (KPI) i Norge falt 0,4 prosent fra november til desember, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersendringen i KPI var positiv med 2,3 prosent i desember 2015, som er 0,5 prosentpoeng lavere enn den var i november.

Mat- og elektrisitetspriser trakk ned Hovedårsaken til at KPI falt på månedsbasis var at prisene på matvarer, som normalt faller i desember, falt med 3,0 prosent.

Dette er den største registrerte månedsnedgangen for matvareprisene siden momsnedgangen på matvarer i juli 2001.

Prisen på elektrisitet inkludert nettleie falt 3,5 prosent fra november til desember. Prisnedgangen kan blant annet forklares med det milde desemberværet, skriver SSB.

Drivstoff og smøremidler hadde en prisnedgang på 1,9 prosent. Prisnedgangen kom som følge av at bensin- og dieselprisen falt med henholdsvis 2,0 og 2,1 prosent. Nedgangen førte til at både bensin- og dieselprisen i desember var på sitt laveste nivå siden andre halvår 2010.

Månedsnedgangen i KPI ble ifølge SSB hovedsakelig dempet av en prisoppgang på 6,5 prosent for gruppen aviser, bøker og skrivemateriell.

Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen var på sin side konsumgruppen med møbler og husholdningsartikler som hadde en prisøkning på 6,7 prosent. Prisene på mat og drikke bidro også med en oppgang på 2,4 prosent i løpet av de siste tolv måneder.

Tolvmånedersveksten i KPI ble hovedsakelig dempet av lavere elektrisitetspriser. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 6,1 prosent.

Kjerneinflasjonen Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser, falt med 0,2 prosent fra november til desember. Over året var den opp 3,0 prosent, ifølge SSB.

(saken fortsetter under grafen)

Tolvmånedersveksten falt fra 2,8 prosent i november, til 2,3 prosent i desember. Nedgangen i tolvmånedersveksten på 0,5 prosentpoeng var hovedsakelig forårsaket av utviklingen i kraftprisene.

Produsentprisene Produsentprisindeksen for olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning (PPI) falt ifølge SSB med 4,5 prosent fra november til desember. PPI har ikke vært så lav siden oktober 2010. Hovedårsaken til nedgangen siste måned var at oljeprisen gikk ned med om lag 15 prosent.

Også prisen på elektrisk strøm gikk ned i desember. Her var prisfallet på litt over 10 prosent. Dette er noe uvanlig for årstiden og har sammenheng med mildt vær med mye nedbør gjennom mesteparten av desember.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media