- Krabber oppi søppelcontainere

I går informerte Folkehelseinstituttet om at ei jente fra Østfold er smittet av E.coli. Imens jobber Mattilsynets hardt pressede medarbeidere på spreng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er stolt over den innsatsen staben vår gjør. De krabber oppi søppelcontainere i jakt på matrester. De har reist opp på hyttefelt for å finne gamle kvitteringer fra matforretninger for deretter å kunne spore prisen på produktet til et bestemt parti kjøtt. De har lett etter søppelposer som bestemor mener hun kan ha puttet matrester i. De gjør alt, sier direktør i Mattilsynet Joakim Lystad til Dagbladet.

I går ble det tolvte offeret for den E.coli-bakterien innlagt på sykehus. Jenta er mellom 10 og 12 år gammel og kommer fra Østfold. Hun skal ha blitt syk 26. februar og viste symptomer på sykdommen.

Hun hadde diaré, men bakterien har ikke ført til at jenta har fått nyresvikt. Fordi det tar lang tid å analysere avføringsprøver, ble det først i går kjent hun var rammet av bakterien.

Det 12. offeret

Smitten ble oppdaget i forbindelse med rutinemessige prøver som sykehus fra hele landet sender til Folkehelseinstituttet for dobbeltsjekk.

Samtidig gikk Mattilsynet ut og ba folk kaste alle kjøttprodukter de har i fryseren. Blant produktene du burde kaste eller levere tilbake til butikken er rå karbonadedeig, rå kjøttdeig, rå familiedeig, rå kjøttfarse, rå hamburgere, alle andre former for rå «burgere», alle former for rå kjøttkaker og karbonader.

Tar ingen sjanser

- Vi tar ingen sjanser, og ber folk kaste kjøttprodukter som de har kjøpt mellom 1. januar og 24. februar. Å finne årsaken er et svært vanskelig detektivarbeid. Vi jobber mot en ukjent bakteriestamme, men opprettholder Gilde som trolig opphav, sier Lystad.

- Hvorfor har Mattilsynet først nå gått ut og sagt at folk må kaste alle kjøttprodukter?

- Noen av pasientene har spist produkter som de ikke viste inneholdt kjøttdeigprodukter med Gilde-opphav. Som sagt, vi tar ingen sjanser, sier Lystad. Mattilsynet fastholder likevel at smitten kommer fra storfe. Nå skal myndighetene sette i gang et stort overvåkingsprogram av alle de 2000 gårdsbrukene som har levert okse, ku eller kalv til slakt hos Gilde på Rudshøgda i desember, januar og februar.

BAKTERIEJAKT: Direktør i Mattilsynet Joakim Lystad fastholder at kjøttdeig fra Gilde trolig er smittekilden. Nå jobber hans medarbeidere på spreng i søppelcontainere.