Kraftanalytiker overrasket over Oslos gigantiske kraftoppkjøp

- Kan være positivt for norske strømforbrukere.

KRAFTKJØP: Oslo kommune sikrer seg eierskap over Hafslunds strømnett og kraftproduksjon.
Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
KRAFTKJØP: Oslo kommune sikrer seg eierskap over Hafslunds strømnett og kraftproduksjon. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Oslo kommunes oppkjøp av Hafslund kommer trolig ikke til å få særlig merkbare konsekvenser for norske forbrukere. Det tror kraftanalytiker John Brottemsmo i selskapet Kinect Energy.

- Verken prismessig, på servicenivå eller noen av de andre daglige tingene som vi kunder er opptatte, vil jeg anta at man ikke kommer til å se store utslag, sier Brottemsmo til Dagbladet.

- Dette er interessant

Kraftanalytikeren kommenterer morgenens store nyhet, nemlig at Oslo kommune går sammen med det finske energiselskapet Fortum for å kjøpe opp hele Hafslund. Så skal de ta selskapet av børsen for å deretter dele opp selskapet. Det betyr at verdier anslått til rundt 20 milliarder kroner nå kommer til å bli stokket om på.

Til sammen eier de to samarbeidspartene allerede akser som utgjør 87,8 prosent av kapitalen i selskapet, men går nå inn for å sikre seg full kontroll over kraftkonsernet - et av de største børsnoterte energiselskapene i Norden.

Nyheten kom overraskende på Brottemsmo.

- Helt klart. Tidligere har Fortum sagt at de ikke ville ha vært interessert i gå sammen med en stor norsk partner om et samarbeid. Det ser ut til at de har endret strategi. Dette er interessant, sier Brottemsmo til Dagbladet.

Kanskje likere systemer

Hva som kan ha forårsaket den tilsynelatende kursendringen fra Fortum - som har rundt 2,4 millioner kunder i Nord - har kraftanalytikeren ingen formening om.

- Jeg kan heller ikke se noen grunner i markedet som trigget noe sånt, sier analytikeren.

Børsen reagerte i alle fall positivt på nyheten om oppkjøpet, og gjorde et kjempehopp kort tid etter åpning.

Brottemsmo at det kommende storselskapet - med forgreninger inn til det svenske og finske kraftmarkedet - i større grad kan gjøre sine ulike praksiser mer like.

Det kan igjen være positivt for norske strømforbrukere, mener kraftanalytikeren.

- De ulike landene har litt forskjellige avgiftssystemer og litt forskjellige nettleieforhold. Det sistnevnte håndterer Hafslund for norske kunder. Hvis man har anlegg i flere land vil dette nye selskapet kunne presentere en mer brukervennlig løsning for sine kunder på flere ting, sier han.

Hard konkurranse

Uansett om det skulle komme visse endringer for norske strømforbrukere, tror Brottemsmo i det minste at prisen kommer til å være ganske lik selv på lang sikt.

- Konkurransen i det norske kraftmarkedet er så hard at anledningen eierne har til å ta ut større utbytter enn nå, er ganske liten, sier kraftanalytikeren.

Selskapet han jobber for, Kinect Energy, leverer tjenester til bedriftsmarkedet. Selskapets kundebase inkluderer kommuner og store offentlig foretak, både i Norge og utlandet. Basert på disse erfaringene mener han norske strømforbrukere er ganske privilegerte i europeisk sammenheng.

- Vi ser at den norske kunden har veldig gode forhold både pris- og servicemessig i forhold til våre europeiske naboer, sier han.

- Øker utbyttegrunnlaget

I en børsmelding redegjorde Oslo kommune og Fortum for transaksjonen i morges. Hafslund vil til slutt stå igjen som et rent nettselskap.

- Ved å rendyrke virksomheten øker vi utbyttegrunnlaget, forklarte Raymond Johansen på en pressekonferanse.

Han sa at den nye strukturen også vil gi store renteinntekter.

- Både renteinntekter og utbytte gjør at Oslo kommune sikrer sin økonomi i mange år framover, supplerte byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad.

Selv har ikke Brottemsmo fått anledning til å regne på oppkjøpet og de mulige inntektene.

- Jeg har kun sett den prisen som er betalt, og ja, dette vil gi Oslo kommune en god kontantstrøm, men den vil variere ganske kraftig i takt med kraftprisen, sier analytikeren.

Han karakteriserer investeringer i kraft som sikrere enn for eksempel investeringer i fond eller aksjer.

- Forventningene til utbyttet hadde nok vært større hvis Oslo kommune heller hadde valgt å plassere penger i fond eller aksjer, men kraftinvestering er sikrere selv om det er dårlige tider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer