- Kraftidiot!

- Mannen er en kraftidiot, sier Bellonas Frederic Hauge om direktør Eirik Haugen i Prosessindustriens Landsforening (PIL), som går inn for å bygge kraftverk i alle norske elver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i gårsdagens Dagbladet direktør Eirik Haugen i PILs industripolitiske avdeling sto fram og slo fast at det måtte bli en slutt på å gi vannkraftmotstanderne flere miljøseirer her i landet.

Haugens uttalelse resulterte i en veritabel telefonstorm til Dagbladet i går.

Helt uavhengig av hverandre karakteriserer informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund og Bellonas Frederic Hauge PIL-direktøren som en kraftidiot.

- Dumt

- Dette er et gufs fra fortidas verste kraftsosialisme. Han tillater seg å karakterisere høyesterettsdommer Georg Fr. Rieber-Mohn som nikkersadel fordi han går inn for at 50 vassdrag får status om nasjonale vassdrag, og slik vernes mot blant annet vannkraftutbygging. Rieber-Mohn er ikke alene om dette standpunktet. Han har brei støtte i villaksutvalget og i alle politiske leirer, med unntak av Frp, sier Farstad til Dagbladet.

Frederic Hauge sier at PIL snarest må se til å kvitte seg med Eirik Haugen som talsmann i energispørsmål.

- Mannen vet jo åpenbart ikke hva han snakker om. Dette er ekstremt bakstreversk og dumt, sier Bellonas frontfigur.

Ap-nestleder Jens Stoltenberg erklærer seg også helt uenig med Haugen. Han mener Haugen gjør hele industrien en bjørnetjeneste, dersom han mener det han sier.

- I mange år har vi forsøkt å forene vekst i kraftproduksjonen med naturverninteresser. Det er ikke i noens interesse at det blir en konfrontasjon mellom kraftinteressene og verneinteressene.

Stoltenberg slår fast at Norge ikke har vassdrag nok til å dekke det økende kraftbehovet.

Lobbyist

Venstres finanspolitiker Terje Johansen finner Eirik Haugens uttalelser patetiske.

- PIL har vært Norges mektigste lobbyorganisasjon de siste 50 åra. Og medlemsbedriftene har fått privilegier ingen andre har kunnet drømme om i Norge. Men nå har Stortinget vedtatt at den kraftkrevende industrien skal betale samme pris for elektrisitet som annen industri og private husholdninger. Dette er en seier for fornuften. Haugens krigserklæring mot vannkraftmotstandere er å betrakte som et siste svingslag, sier Johansen.