Kraftidioti

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Selv de mest innbitte kraftsosialister bør betakke seg for utspillet fra direktøren for Prosessindustriens landsforenings industripolitiske avdeling, Eirik Haugen. I Dagbladet i går erklærer han krig mot alle vannkraftmotstandere. Han ønsker at alle elver i Norge bør bygges ut, så sant kraftselskapene finner det lønnsomt. Dette særdeles enøyde standpunktet kommer like etter at striden om Øvre Otta har martret partiet som huser landets kraftsosialister, skapt bølger i befolkningen og splid og hat mellom tilhengere og motstandere av utbyggingen i Otta-samfunnet.
  • Det er lederen for villaksutvalget, høyesterettsdommer Georg Fr. Rieber-Mohn, som har terget PIL-direktøren til å gå fra alle politiske konsepter. Rieber-Mohn rykket nemlig dagen før ut mot Statkraft, som er uenig i utvalgets klare anbefaling om å gi 50 vassdrag status som nasjonale laksevassdrag. Det betyr at de skal vernes mot alle typer inngrep, inkludert videre kraftutbygging. 19 av disse vassdragene har fra før ingen vernestatus.
  • Selvsagt vil det være delte meninger om et slikt forslag. Det er også legitimt for direktøren i bransjeforeningen for kraftkrevende industri å kaste seg inn i debatten. Men det aner oss at foreningens tidligere toppsjef, Arve Thorvik, kjent og respektert fra siste EU-strid, ville gått inn i debatten med atskillig større fingerspissfølelse.
  • Haugen kan for eksempel ikke dy seg for å stemple Rieber-Mohn som nikkersadel. Det klarer selvsagt den debattsterke utvalgslederen selv å avfeie. Men det opprører tusener av sportsfiskere og friluftsmennesker uten det minste snev av blått blod. De mener direktør Haugen lyder som et gufs fra fortida. Det er vi hjertens enige i.
  • Det økende kraftbehovet bør løses på andre måter enn å legge flere elver i rør. Det monner likevel så lite i forhold til kraftbehovet som bare øker og i forhold til de skader og inngrep i naturen vassdragsutbygging medfører. Et bredt stortingsflertall er enig om at mange av de gjenværende vassdragene bør vernes og går derfor inn for en skånsom utbygging som tar hensyn til natur- og friluftsinteresser.