Kraftig advarsel: - Kan ikke stoppe

Russlands president Vladimir Putin er i ferd med å skape en radikalisert versjon av seg selv, ifølge ekspert.

- VIL GÅ LANGT: Dansk ekspert mener Putin er villig til å gå veldig langt for å få det som han vil. Foto: Sergei Guneyev / Kreml / AP / NTB
- VIL GÅ LANGT: Dansk ekspert mener Putin er villig til å gå veldig langt for å få det som han vil. Foto: Sergei Guneyev / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ukrainske motstanden ble hardere enn forventet for Vladimir Putin og de russiske soldatene. Tre måneder ut i krigen i Ukraina lider Russland store tap - og de store russiske seirene har uteblitt.

Det har satt press på den russiske presidenten.

- Putin står nå på et sted hvor han ikke kan stoppe. Han kan ikke bare trekke seg nå - han må få noe ut av det. Derfor må vi være innstilt på at han vil strekke seg veldig langt for å få til noe som kan redde ham, sier Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til den danske storavisa BT.

- Fatale følger

Det var i en kronikk i Berlingske at seniorforskeren først kom med en advarsel om den russiske presidenten, som han hevder er i ferd med å radikalisere seg selv og Russland som følge av presset han står overfor.

- Den radikaliserte Putin vil være enda mer undertrykkende og ensidig, og enda mer truende i sin konfrontasjon med Vesten. Det kan få fatale følger, hevder han.

I tillegg til at det vil få store konsekvenser for sikkerhetssituasjonen i verden, vil det trolig også gjøre det vanskeligere for folk i hjemlandet. Seniorforskeren trekker spesielt fram de som ikke aktivt støtter presidenten.

ANGREP: En video publisert på Twitter av Ukrainas forsvarsdepartement skal vise russisk bruk av termobariske bomber, kjent som et «skrekkvåpen». Video: @defenceu / Twitter Vis mer

- Vi ser allerede at det er mange russiske toppolitikere som står i kø for å hylle ham på sosiale medier, sier han,

I tillegg skal Kreml angivelig daglig diskutere hvorvidt de skal gjeninnføre dødsstraff, blant annet for å avskrekke og straffe de såkalte forræderne som ikke støtter det russiske regimet, hevder seniorforskeren. Mediene vil trolig også underlegges streng sensur.

Vil svekke ham

De siste tre månedene har Vesten innført knallharde sanksjoner mot Russland, samtidig som de har sendt enorme mengder våpen og militærhjelp til Ukraina - alt for å legge press på Kreml.

Dette bidrar til å dytte ham i en radikaliserende retning, ifølge Splidsboel Hansen.

- Alt dette er med på å radikalisere ham, men det er også med på å svekke ham. Så det er veldig vanskelig, for hvis vi ikke gjør noe så blir han nok ikke fullt så radikalisert, men til gjengjeld blir han styrket, skriver han i kronikken.

- Vi må være klar over at jo mer vi presser på, jo mer radikalisert vil han bli. Det betyr ikke at vi ikke skal fortsette å presse på - tvert imot så synes jeg vi burde det, heter det videre.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer