Nancy Pelosi i Taiwan

Kraftig advarsel: - Leker med ilden

Tirsdag kveld norsk tid satte Nancy Pelosi sine bein på taiwansk jord som den mest høytstående amerikanske politikeren som har besøkt øya siden 1997. Nå kommer Kina med en kraftig advarsel.

PÅ TAIWANSK JORD: Sent tirsdag kveld lokal tid landet Nancy Pelosi i Taiwan. Foto: NTB/ AP
PÅ TAIWANSK JORD: Sent tirsdag kveld lokal tid landet Nancy Pelosi i Taiwan. Foto: NTB/ AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi ankom seint tirsdag kveld Taiwan, til sterke protester fra regjeringen i Beijing.

Like før Pelosis fly landet seint tirsdag kveld i Taipei, fløy kinesiske kampfly ifølge kinesiske medier gjennom Taiwanstredet.

På forhånd hadde Kina varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi besøkte Taiwan. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden.

Like før flyet med 82 år gamle Pelosi og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei, fløy flere fly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

Tirsdag kveld melder Taiwans forsvarsdepartement at hele 21 kinesiske fly har flydd inn i det Taiwan definerer som sin flyidentifiseringssone, skriver Reuters.

- Kina forsøker å true våre viktigste havner og andre byer med militærøvelse, heter det i uttalelsen, ifølge nyhetsbyrået.

Pelosi er nå den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker øya siden 1997.

- Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar til besøket.

Se scenene som utspilte seg da Pelosi ankom flyplassen:

TAIWAN-BESØK: Nancy Pelosi har landet på Taiwan for det omstridte besøket i Taipei. Video: AP Vis mer

Kina raser

Under en time etter at Pelosi satte sine bein på taiwansk jord kunne det kinesiske forsvarsdepartementet meddele at de ville iverksette målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis besøk til Taiwan. Det meldte nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået skriver at de allerede tirsdag kveld vil starte felles militære operasjoner rundt Taiwan-øya.

Ifølge den engelskspråklige kinesiske partiavisa Global Times, som har publisert en grafikk, vil Kina omringe farvannet rundt Taiwan. Samme avis skriver at operasjonene vil foregå fra torsdag til søndag.

Avisa er en av to landsdekkende dagsaviser i folkerepublikken Kina.

FOLKSOMT: En dame utenfor hoteller hvor det er ventet at Nancy Pelosi skal bo det drøye døgnet hun skal tilbringe i Taiwan. Foto: Chiang Ying-ying)
FOLKSOMT: En dame utenfor hoteller hvor det er ventet at Nancy Pelosi skal bo det drøye døgnet hun skal tilbringe i Taiwan. Foto: Chiang Ying-ying) Vis mer

- USA forvrenger, tilslører og uthuler til stadighet «ett Kina»-prinsippet, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge NTB.

Videre heter det:

- Disse handlingene er som å leke med ilden og ekstremt farlige. De som leker med ild, vil bli fortært av den, sier kinesisk UD.

- Alvorlig krise

Tidligere tirsdag tok Professor Jo Jakobsen ved NTNU til orde for at Pelosis mulige besøk til Taiwan kunne utløse en veldig alvorlig internasjonal krise.

- Det er en veldig alvorlig internasjonal krise, som kommer på toppen av krisestemningen som allerede er til stede i internasjonal politikk. Dette vil få konsekvenser uansett om Pelosi reiser til Taiwan eller ikke, sa Jakobsen til Dagbladet tirsdag.

ABORT: Leder i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi var tydelig preget da hun inntok talerstolen for å snakke om at USAs høyesterett fjerner abortretten. Vis mer

Ifølge taiwanske medier skulle Pelosi tilbringe natta på øya. Sperringer var satt opp utenfor Grand Hyatt Hotel i Taipei, der den amerikanske lederen var ventet å sjekke inn. Bygninger i hovedstaden var lyst opp med skjermer der Pelosi ble ønsket velkommen.

Hangarskipet USS Ronald Reagan og tre andre amerikanske krigsskip befant seg i farvannet øst for Taiwan tirsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters. Den amerikanske marinen sier de er på rutineoppdrag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer