USA:

Kraftig advarsel:
- Noe farlig skjer

USAs ekspresident Donald Trump er en fare for den frie pressen og rettssystemet, sa president Joe Biden i en tale torsdag.

REFSER RIVALEN: President Joe Biden mener at hans forgjenger drives av hevngjerrighet. Foto: AP / NTB

REFSER RIVALEN: President Joe Biden mener at hans forgjenger drives av hevngjerrighet. Foto: AP / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Joe Biden kom med skarpe uttalelser da han sto på talerstolen i Arizona natt til fredag norsk tid.

Han advarte om at det amerikanske demokratiet trues av en hevngjerrig Donald Trump, som ligger an til å bli Bidens motkandidat under valget i 2024, skriver The Guardian.

Biden beskyldte blant annet den republikanske ekspresidenten for å ikke ville styre landet basert på grunnloven eller anstendighet, men at han er drevet av «hevn og hevnlyst».

- Vi må alle huske på dette - demokratiers død trenger ikke å komme med rifler. De kan dø når folk er stille, når de ikke tar kampen eller fordømmer trusler mot demokratiet, sa Biden.

- Farlig

Med kraft i stemmen sa han blant annet at landets karakter og framtid er truet av de autoritære verdiene til Trumps Make America Great Again-bevegelse (MAGA).

- Det er noe farlig som skjer i USA. Det er en ekstremistisk bevegelse som ikke deler de grunnleggende verdiene i vårt demokrati, nemlig MAGA-bevegelsen, sa Biden.

Selv om presidenten bare nevnte navnet til Trump én gang i løpet av den halvtimes lange talen, klarte han likevel å vise til kontraster mellom demokratiet og hans forgjengers oppførsel ved flere anledninger.

FÅR KRITIKK: Ekspresident Donald Trump fikk gjennomgå da president Joe Biden holdt tale natt til fredag norsk tid. Foto: Reuters / NTB
FÅR KRITIKK: Ekspresident Donald Trump fikk gjennomgå da president Joe Biden holdt tale natt til fredag norsk tid. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Det er ingen tvil om at dagens republikanske parti er drevet, og lar seg skremme, av republikanske ekstremister. Deres ekstreme agenda, hvis den lar seg gjennomføre, vil endre institusjonene i det amerikanske demokratiet fundamentalt, sa han.

Anklager hverandre

- Trump sa at grunnloven gir ham rett til å gjøre alt han vil. Jeg har ikke engang hørt en president si slik på tull, sa Biden med henvisning til tidligere kommentarer fra Trump om hvordan han vurderte egen makt mens han var president.

GLOCK: Full forvirring etter Trump besøkte våpenbutikk. Video: AP og Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Talen, en av de skarpeste Biden har holdt mot Trump og republikanerne, kom like etter at republikanerne i Representantenes hus innledet riksrettsprosessen mot ham. De anklager Biden for å ha tjent penger på sønnen Hunters utenlandske forretningsvirksomhet mens han var visepresident.

Biden og Det hvite hus avviser påstandene.

Demokratene sier at republikanerne ikke har noen bevis for sine påstander, og de anklager dem for å iverksette riksrettsprosessen som hevn for riksrettsprosessene mot tidligere president Donald Trump, og for å hjelpe Trump foran neste års valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer