Dmitrij Medvedev

Kraftig advarsel: - Svært farlig

Den tidligere russiske presidenten og Putin-medspilleren, Dmitrij Medvedev, mener at vestlige land forsøker å utnytte konflikten i Ukraina for å «eliminere Russland».

ADVARER VESTEN: Dmitrij Medvedev. Foto: NTB/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
ADVARER VESTEN: Dmitrij Medvedev. Foto: NTB/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dmitrij Medvedev, som nå er nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, advarer Vesten i en Telegram-melding om at et forsøk på å presse Russland mot kollaps vil være et «sjakkspill med døden», melder Sky News.

Han skriver at Vesten «går til sengs med hemmelige tanker om oppløsningen av staten vår, tanker om hvordan de skal rive oss i stykker, hogge oss i småbiter», ifølge Newsweek.

Han legger til:

- Slike forsøk er svært farlige og må ikke undervurderes. Disse drømmerne savner et viktig aksiom: en kraftig oppløsning av en atommakt er alltid et sjakkspill med døden. Og der vet du alltid nøyaktig hva sjakkmatt betyr: menneskehetens undergang, skriver Medvedev.

Den tidligere presidenten knytter dagens hendelser til det som utspant seg i 1991, da Sovjetunionen kollapset med Mikhail Gorbatsjov ved roret.

- Vesten prøver å utnytte den militære konflikten i Ukraina for å presse landet vårt til en ny oppløsning, gjøre alt for å lamme Russlands statsinstitusjoner og frata landet effektiv kontroll, slik det skjedde i 1991, sier skriver han i Telegram-meldingen.

MOSKVA: RUSSLAND: Antikrig-hackere angrep taxi-selskap og skapte massivt trafikkaos. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Hintet om atomarsenal

Russland har gjentatte ganger truet Vesten og Nato med at krigen i Ukraina raskt kan utvikle seg til en tredje verdenskrig. I slutten av april advarte også den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, om at det var «reell fare» for tredje verdenskrig.

- Faren er alvorlig. Den er ekte og kan ikke undervurderes, sa Lavrov ifølge RIA.

Medvedev uttalte imidlertid forrige uke at det per dags dato at det ikke var noen grunn for Russland for å benytte seg av atomvåpen i konflikten. Russland har likevel hintet tidlig i krigen om sitt atomarsenal ved å mobilisere et høyere beredskapsnivå for atomvåpen.

FN-sjefen med bønn

FNs generalsekretær António Guterres ba nylig stormaktene slutte å rasle med atomsablene. Han sa at verden er på et punkt der faren er maksimal, og at alle atommakter må forplikte seg til ikke å angripe først.

FN-SJEF: António Guterres. Foto: AP/Yuki Iwamura/NTB
FN-SJEF: António Guterres. Foto: AP/Yuki Iwamura/NTB Vis mer

FN-sjefen sa til sikkerhetsrådet at dialogen som er opprettet i kornsamtalene med Ukraina og Russland, må tas videre til situasjonen rundt atomkraftverket Zaporizjzja, som han mener er kritisk nå.

- Menneskehetens framtid er i våre hender i dag. Alle land må forplikte seg til en verden fri for atomvåpen og gjøre alt for å komme til forhandlingsbordet for å få ned spenningen og avslutte atomvåpenkappløpet en gang for alle, sier Guterres.

- Atomtrusselen er på sitt høyeste nivå på flere tiår, sa han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer