Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig advarsel til Heyerdahl

Protestene mot Orkla-sjefen Jens P. Heyerdahls mektige posisjon øker i styrke. Christen Sveaas kommer med en kraftig advarsel til Heyerdahl og sammenlikner ham med Bill Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«På samme måte som jeg vil hevde at oralsex er sex, vil jeg også hevde at et selskap er summen av sine medarbeidere.»

Det er i et eksklusivt leserinnlegg i Dagbladet storaksjonær Christen Sveaas trekker den oppsiktsvekkende parallellen mellom Clinton og Heyerdahl. Ifølge Sveaas er Skandias omstridte aksjepost på rundt 9 prosent solgt til en ukjent kjøper på De nederlandske antillene - hvor også Kjell Inge Røkke driver business.

Konsernsjef Jens P. Heyerdahl avviser at Orkla har hatt noe med transaksjonen å gjøre. Sveaas har vondt for å tro ham.

Som Clinton

Han mistenker Heyerdahl for å bruke samme taktikk som Bill Clinton, da han ble tatt med presidentbuksene nede og fuktig sigar. Clinton mente han ikke hadde hatt seksuelle forbindelser med Monica Lewinsky, fordi han ikke definerte oralsex som sex. Orkla har i kjølvannet av salget av Skandia-posten poengtert at selskapet ikke har vært eier av posten, ei heller deltatt i transaksjonen.

Advarer

«Hvis det nu viser seg at Heyerdahl eller andre nøkkelpersoner i Orkla har operert i kulissene da den underlige transaksjonen fant sted, vil man påstå at de aktuelle personer ikke er 'selskapet'? På samme måte som jeg vil hevde at oralsex er sex, vil jeg også hevde at et selskap er summen av sine medarbeidere,» skriver Sveaas, og gir en krystalklar advarsel til Orklasjefen:

«Hvis det nu viser seg at Orkla har spilt en rolle i kulissene under denne nu famøse transaksjonen, kan det for Heyerdahl være en trøst at Clinton klarte seg. Det er det ikke sikkert han gjør.»

Christen Sveaas eier ca. 7,5 prosent av Orkla-aksjene. I juni ble han nektet styreplass, etter at Heyerdahl argumenterte sterkt imot å velge ham.

HER ER BREVET:

Hr. redaktør.

Jeg ville sette pris på å få inn nedennevnte innlegg i Lørdags-dagbladet:

Clinton og Heyerdahl

Som betydelig aksjonær i Orkla ser jeg med stor undring på den seneste utviklingen i selskapet. Men jeg ser med enda større undring på den øredøvende stillheten fra konsernsjef Jens P. Heyerdahl. Fra hans elfenbenstårn er knapt et ord blitt ytret om omstendighetene rundt salget av 9% av selskapet fra svenske Skandia til en ukjent kjøper på De nederlandske antiller hvor også Kjell Inge Røkke holder til. Et salg som innebar en rabatt på nesten 300 millioner i forhold til et bud fra Stein Erik Hagen og Johan H. Andresen jr. I kjølvannet av denne transaksjonen har det haglet med påstander, beskyldninger og forsvar fra alle kanter, unntatt fra den ene kanten det hadde vært interessant å høre fra - Orkla. Derfor tyr jeg til Dagbladet i det håp at konsernsjef Heyerdahl i alle fall leser sin egen avis.

Som aksjonær i selskapet ønsker jeg informasjon som ikke begrenser seg til ulne to-setningers pressemeldinger. Jeg ønsker å vite motivene styret og ledelsen i Orkla har for å sile sine aksjonærer. Men, ikke minst ønsker jeg å vite om noen i Orkla-systemet har spilt en rolle i forbindelse med salget av Skandia-posten. At Petersson i Skandia vil være julenisse og gi bort 300 millioner kroner på sine aksjonærers bekostning, finner jeg mildest talt usannsynlig.

Da Bill Clinton ble konfrontert med historien om Monica Lewinsky, svarte han at han aldri hadde hatt seksuelle forbindelser med denne kvinnen. Da det i eftertid viste seg at han i de flestes øyne faktisk hadde det, skjulte han seg bak at han ikke definerte oralsex som en seksuell forbindelse... Orkla har i efterkant av den famøse transaksjonen uttalt at: «selskapet aldri har vært eier av de poster som omtales» eller «har deltatt i transaksjoner som kan knyttes til omsetningen av de aktuelle aksjene». Åpner Orkla her for Clinton-retorikk? Hvis det nu viser seg at Heyerdahl eller andre nøkkelpersoner i Orkla har operert i kulissene da den underlige transaksjonen fant sted, vil man påstå at de aktuelle personer ikke er «selskapet»? På samme måte som jeg vil hevde at oralsex er sex, vil jeg også hevde at et selskap er summen av sine medarbeidere.

Før eller senere er Heyerdahl nødt til å uttale seg. For Orklas del bør det være før. Hvis det nu viser seg at Orkla har spilt en rolle i kulissene under denne nu famøse transaksjonen, kan det for Heyerdahl være en trøst at Clinton klarte seg. Det er det ikke sikkert han gjør.

Med vennlig hilsen

Christen Sveaas

KRITISERES:</B> Jens P. Heyerdahl (bildet) kritiseres av Christen Sveaas for spillet om Skandias salg av Orkla-aksjer.