SV:

Kraftig advarsel til sine egne

Flere SV-profiler mener at Kirsti Bergstø og Ingrid Fiskaa ikke bør sitte sammen i den nye partiledelsen. - Ikke en heldig løsning, sier forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum til Dagbladet.

KRITISK: Forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum frykter at den grønne sida av SV ikke ivaretas godt nok. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KRITISK: Forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum frykter at den grønne sida av SV ikke ivaretas godt nok. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kirsti Bergstø har varslet at hun ønsker å bli SV-leder, og Ingrid Fiskaa har annonsert at hun ønsker å bli nestleder.

De to stortingsrepresentantene beskrives som svært like politisk. De regnes begge som del av en fløy i SV som er opptatt av naturvern, der andre snakker om klimakamp.

Snart skal det velges en ledertrio, og det er en rekke kandidater til nestledervervet.

Flere SV-profiler frykter at den «grønne» delen av partiet ikke vil få plass, dersom både Bergstø og Fiskaa havner i ledertrioen.

FOR LIKE? Kirsti Bergstø (til venstre) og Ingrid Fiskaa beskrives av flere som for like til å sitte i partiledelsen sammen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FOR LIKE? Kirsti Bergstø (til venstre) og Ingrid Fiskaa beskrives av flere som for like til å sitte i partiledelsen sammen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det er ikke en heldig løsning. Hvis Kari Elisabeth Kaski hadde stilt som leder, ville den grønne sida vært ivaretatt. Men nå blir det ikke sånn, sier Hans Olav Lahlum til Dagbladet. Han er historiker og krimforfatter og i tillegg listetopp for Innlandet SV.

- Må framstå inkluderende

Lahlum peker på SVs stortingspolitiker Grete Wold til den åpne plassen i ledelsen. Han mener partiet må breddes mer ut og at den grønne profilen må tydelig fram. Det kan også være et argument for den profilerte energi- og miljøpolitikeren Lars Haltbrekken, mener han.

- Det naturlige er at man tenker på balanse og får en ledelse som framstår inkluderende. SV skal være både rødt og grønt, sier Lahlum.

Kari Elisabeth Kaski var regnet som en populær «grønn» lederkandidat av en rekke fylkeslag, blant annet Oslo. Men hun har annonsert at hun ikke vil stille.

Det vil heller ikke Torgeir Knag Fylkesnes, men han får trolig fortsette som nestleder.

Rogalandspolitikeren Ingrid Fiskaa, som ønsker å fylle den andre nestlederplassen, har i større grad enn mange andre SV-ere advart mot vindmøller og elektrifiseringstiltak som rammer industrien.

- Blir smalere

Både fra Agder og Oslo kommer det samme rådet.

- Jeg tror ikke at Bergstø og Fiskaa i partiledelsen sammen vil bidra til å gjøre SV til et bredt folkeparti. Derfor ønsker jeg heller at Bergstø får med seg Haltbrekken i partiledelsen, sier Inger Brokka de Ruiter til Dagbladet.

Hun er tidligere fylkesleder og landsstyremedlem i SV og sitter nå i bystyret i Arendal.

KRITISK: Agder-topp Inger Brokka de Ruiter. Foto: Privat
KRITISK: Agder-topp Inger Brokka de Ruiter. Foto: Privat Vis mer

Hun mener SV bør være et rødt og grønt sosialistisk folkeparti som blir et naturlig valg for langt flere på venstresida. Hun gir Audun Lysbakken honnør for å ha ledet partiet i denne retningen.

- For å bli et bredt folkeparti trenger vi en partiledelse som representerer denne bredden og som ikke gjør partiet smalere. Og som også favner de nye medlemmene vi har fått de siste åra, sier de Ruiter.

Motstand fra Oslo

Fylkeslederen i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, mener også at de to ikke bør sitte sammen.

- Det er åpenbart at Fiskaa bidrar bra i partiet, men i den kabalen som legges nå, er det ikke tvil om at Lars Haltbrekken bør prioriteres. Han vil bidra med noe helt annet inn i ledelsen, sier Eidsvoll. Hun peker på Haltbrekkens lange erfaring fra miljøbevegelsen.

Oslo SV har også spilt inn Marian Hussein som kandidat.

KRITISK: Oslo SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: Annika Byrde / NTB
KRITISK: Oslo SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Også miljøkamp

Ingrid Fiskaa svarer at det er naturlig at det går en diskusjon om sammensetningen og at det er ulike meninger.

- For meg er det viktig at debatten ikke går på feilaktige premisser. Jeg har brukt mye krefter de siste åra på å kjempe mot nedbygging av matjord og natur. Det håper jeg at alle i SV ser at er en sentral del av miljøkampen, sier Fiskaa til Dagbladet.

Lederkandidaten Kirsti Bergstø svarer at det er opp til valgkomiteen å komme med et samlet forslag.

- Det er dyktige kandidater som er foreslått til nestleder i SV, og jeg har bare godt å si om dem alle, sier Bergstø.

Det er kommet inn en rekke forslag til kandidater. Valgkomiteen har frist til 1. februar på å komme med sin innstilling. Det hele avgjøres på partiets landsmøte i mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer