Kraftig advarsel: - Vil bli knust

I sin tale til FNs hovedforsamling kom Kinas utenriksminister Wang Yi med nok en advarsel om Taiwan.

PÅ TALERSTOLEN: Utenriksminister Wang Yi på talerstolen i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: NTB/AP Photo/Mary Altaffer
PÅ TALERSTOLEN: Utenriksminister Wang Yi på talerstolen i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: NTB/AP Photo/Mary Altaffer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin tale lørdag advarte utenriksminister Wang Yi utenlandske aktører mot innblanding i Taiwan. Situasjonen er for tiden svært spent mellom Taiwan og myndighetene i Kina, som anser Taiwan som en del av sitt territorium.

- Vi må besluttsomt bekjempe aktiviteter knyttet til separatister som vil ha uavhengighet for Taiwan, og vi må ta de mest kraftfulle skritt for å motsette oss ekstern innblanding, sa utenriksministeren.

Han la til:

- Enhver plan for å blande seg inn i Kinas indre anliggender kommer til å møte den sterke motstanden fra alle kinesere, og ethvert grep for å hindre Kinas gjenforening med Taiwan vil bli knust av «historiens hjul», sa Wang ifølge The Hill.

KRAFTIG ADVARSEL: Utenriksminister Wang Yi etter talen i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
KRAFTIG ADVARSEL: Utenriksminister Wang Yi etter talen i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer

Kinesiske myndigheter jobber for en full gjenforening med Taiwan og har ikke lagt skjul på at de er villige til å bruke makt hvis gjenforeningen ikke kan skje på fredelig vis.

Wang framholdt at ethvert forsøk på «å hindre Kinas gjenforening», er dømt til å mislykkes.

- Bare når Kina er helt gjenforent, kan det bli ekte fred i Taiwanstredet, sa Wang.

KONSEKVENS: Kinas forsvarsdepartement har iverksatt målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis Taiwan-besøk. Video Twitter / Kameraone Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Farlige signaler

I et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken fredag, kom den kinesiske utenriksministeren med liknende uttalelser. Der sa han at USA forsøker å undergrave Kinas suverenitet og territorielle integritet over Taiwan, og at USA sender «veldig gale, farlige signaler» om øystaten.

Yi uttalte videre at desto mer Taiwan jobber for egen uavhengighet, desto mindre sannsynlig vil det være med en fredelig løsning.

Blinken ba Kina jobbe for fred og stabilitet med Taiwan, og framholdt at det er avgjørende for regional og global sikkerhet.

MØTE: USAs utenriksminister Antony Blinken ba Kina sørge for fred og stabilitet med Taiwan da han møtte sin kinesiske kollega Wang Yi i et møte fredag. Foto: David Delgado / AP / NTB
MØTE: USAs utenriksminister Antony Blinken ba Kina sørge for fred og stabilitet med Taiwan da han møtte sin kinesiske kollega Wang Yi i et møte fredag. Foto: David Delgado / AP / NTB Vis mer

Også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte at USA leker med ilden rundt Taiwan, da han talte for FNs hovedforsamling lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg uttalte Lavrov at USA ved hjelp av sanksjoner forsøker å gjøre verden til sin egen bakgård.

JORDSKJELV: Søndag ettermiddag ble Taiwan rammet av et kraftig jordskjelv på den sør-østlige delen av øya. Video: Dagbladet TV / Twitter Vis mer

«Ett Kina-prinsippet»

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Offisielt er amerikanerne tvetydige av strategiske hensyn i spørsmål om hvorvidt de vil forsvare Taiwan, men de er forpliktet ved lov til å hjelpe Taiwan med utstyr for å kunne forsvare seg selv. Derfor kunngjorde USAs utenriksdepartement i starten av september at de gir Taiwan en våpenpakke verdt 1,1 milliarder dollar.

USA gikk i 1979 med på at det er myndighetene i Beijing som skal representere Kina i FN og andre internasjonale organisasjoner. Samtidig erkjente amerikanerne at Kinas holdning er at Taiwan er en del av Kina, men uten å anerkjenne denne.

USA, Norge, FN og det store flertallet av verdens land forholder seg til «ett Kina-prinsippet», det vil si at det er bare myndighetene i Beijing som representerer Kina, og at det bare finnes ett Kina.

Den siste tida har flere amerikanske kongresspolitikere besøkt Taiwan, noe som har vekket harme i Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer