Søgne og Kristiansand

Kraftig advarsel

En løsrivelse av Søgne fra Kristiansand vil bli svært dyr og vanskelig, mener Statsforvalteren i Agder. Prisen kan komme opp i 400 millioner kroner. Det kan også gå ut over tilbudet til innbyggerne.

URO: Spenningen er stor i Kristiansand onsdag, når Statsforvalteren kommer med sin konsekvensutredning om en oppdeling av storkommunen. Foto: Shutterstock
URO: Spenningen er stor i Kristiansand onsdag, når Statsforvalteren kommer med sin konsekvensutredning om en oppdeling av storkommunen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag la Statsforvalteren i Agder fram sin konsekvensutredning, eller kunnskapsgrunnlag, for bystyret i Kristiansand. Rapporten viser hvilke utslag det får hvis den nye storkommunen deles opp igjen i Søgne, Songdalen og Kristiansand.

«Komplekst og kostbart»

I sin rapport legger statens representant i Agder lite imellom. I oppsummeringen heter det at en oppløsning blir både svært dyrt og svært vanskelig.

«En deling av Kristiansand med avvikling av dagens kommune og opprettelse av to eller tre nye kommuner vil være et meget stort, komplekst og kostbart prosjekt.»

I sin foreløpige beregning anslår utrederne at den direkte kostnaden til å bli mellom 250 millioner og 400 millioner kroner. Dette er basert på kostnadene Ålesund har anslått, men før en konkret utredning er gjort.

Statsforvalter Gina Lund frykter også at helt sentrale tjenester til innbyggerne kan bli satt på spill.

«En ny omstilling i denne størrelsen så snart etter sammenslåingen, med coronapandemien og den belastningen og slitasjen denne førte med seg, vil være svært krevende for organisasjonen og de ansatte. Det er risiko for at kommunens kritiske tjenesteleveranser blir berørt» skriver hun videre.

Utredningen har sett på en rekke ulike områder som samfunnsutvikling, tjenester til innbyggere, lokaldemokratiet og også de økonomiske konsekvensene for de framtidige kommunene.

Prestisjesak

En løsrivelse av gamle Søgne kommune har vært en fanesak for Senterpartiet. I valgkampen lovet Trygve Slagsvold Vedum fra torget i Søgne at kommunen skulle bli egen herre igjen.

Da Kristiansand bystyre sa nei til en oppdeling, ga regjeringen forlenget frist og satte selv i gang prosessen.

I den politiske ledelsen i Kristiansand er motstanden mot en oppdeling stor.

Regjeringen har gjort unntak for kommunen, og utvidet fristen for oppløsning. De har også bestemt at det skal gjennomføres en folkeavstemning.

Men bystyret i Kristiansand har stemt ned både oppdeling og en folkeavstemning.

- I utgangspunktet ønsker ikke kommunen noen oppdeling. Vi ønsker å avslutte prosessen nå, sier ordfører og Ap-mann Jan Oddvar Skisland.

Slår alarm om helse

Ifølge kunnskapsgrunnlaget fra Statsforvalteren kan en oppdeling av Kristiansand ende med å gå ut over tilbudet kommunene gir til sine innbyggere.

«Tilgang til noen tilbud og tjenester for sårbare barn og unge blir redusert eller kan måtte utgå ved en deling» slår Statsforvalteren fast.

Også når det gjelder helse- og omsorgstjenestene i de nye, oppdelte kommunene er ekspertene bekymret.

«Det er risiko for at en ny Søgne kommune og en ny Songdalen kommune vil få utfordringer med å etablere tilstrekkelig grad av tilpassede tilbud på alle områder.»

Utrederne mener også at legevakttjenesten kommunene tidligere har hatt ikke kan komme tilbake.

«Det vil ikke være mulig å gå tilbake til tidligere ordning for legevakt i Søgne- Songdalen. Dette av hensyn til nye krav til kompetanse i legevakt og samlet arbeidsbelastning for fastlegene.»

Skole- og barnehagestrukturen blir imidlertid i liten grad berørt, ifølge Statsforvalteren.

«Tettere på»

I rapporten fra Statsforvalteren også stilling til den framtidige økonomien i de tre mulige kommunene, Kristiansand, Søgne og Songdalen.

Her er det ikke bare dårlige nyheter for separatistene.

«Etter at en deling er gjennomført, vil en ny Søgne og en ny Songdalen kommune kunne ha økonomiske forutsetninger for å være egne kommuner» heter det ifra Statsforvalteren.

Da de tre kommunene slo seg sammen hadde faktisk de to minste lavest gjeld, heter det i kunnskapsgrunnlaget.

Statsforvalteren skriver også at en oppdeling kan være bra for lokaldemokratiet.

«En deling kan ha positiv effekt på lokaldemokratiet ved at det blir flere folkevalgte som kan være tettere på», står det i rapporten.

- Mye uro

Kommunaldirektør Camilla Dunsæd forteller om fortsatt stor bekymring blant de ansatte i kommunen.

- Det er mye uro knyttet til denne saken. Vi er nøye på at vi skal levere på det statsforvalteren ber om. Jeg ser ikke hvilke problemer en oppdeling skal løse, snarere tvert imot. Vi er bedre tjent med å beholde kommunen som den er.

Bystyret i Kristiansand skal nå behandle kunnskapsgrunnlaget før den skal på høring. Det skal også gjennomføres en innbyggerhøring før kommunaldepartementet avgjør hva som skjer videre med orddelingssaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer