Kraftig applaus for palestinske Sara

Det ble en våt og kald debut for Sara Salameh da hun holdt 1. mai-tale på Youngstorget. I stedet for russefeiring med venner fra Kongsvinger videregående, var det kamp for å bedre palestinernes situasjon som opptok 18-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg og svogeren min satt oppe til sent i natt for å forberede talen. Nervene stritter ikke, de svever oppunder taket. Jeg har aldri holdt tale før, sa 18-åringen før hun entret talerstolen.

LO i Oslo hadde invitert den palestinske fagbevegelsens kvinnekoordinator Abla Masrouji for å holde appell. Men hun ble stanset av israelere på grensen mot Jordan mandag og kunne dermed ikke komme. Det opprørte Sara Salameh.

- Et overgrep av israelske soldater mot Abla Masrouji, slo hun fast.

I talen utfordret Sara Israels statsminister Ariel Sharon til å stanse overgrep mot palestinere. Hun ønsket også opprettelse av en egen palestinsk stat og fikk kraftig applaus fra de fremmøtte.

- Gikk det bra? Snakket jeg for fort? Jeg føler meg ti kilo lettere nå det er over, pustet Sara Salameh ut mens LO-leder Gerd-Liv Valla overtok talerstolen.

Boikott

- Boikott israelske varer, oppfordret LO-leder Gerd-Liv Valla i sin 1. mai-tale.

Valla vil også sende internasjonale styrker til Midtøsten med en gang.

LO-lederen kritiserte regjeringen for å være for passiv til konflikten i Midtøsten.

- Norge leder FNs sikkerhetsråd. Hvorfor nøler regjeringen med å bruke posisjonen til et aktivt engasjement for å få fred i Midtøsten? LO mener regjeringen må gi tydelig støtte til Kofi Annans forslag og gå inn for å sende internasjonale styrker til Midtøsten straks, sa Valla.

Hun viste til at årets 1. mai-feiring preges av sorg og sinne over konflikten i Midtøsten.

- Situasjonen har gått fra vondt til verre de siste ukene. Løftene fra Israels statsminister Ariel Sharon om sikkerhet for befolkningen har ført til det motsatte. Vi går inn for en boikott av israelske varer så lenge konflikten pågår, sa Gerd-Liv Valla.

BOIKOTT: LO-leder Gerd Liv Valla oppfordrer til boikott av israelske varer.