Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig bombing av Falluja

Amerikanske kampfly gjennomførte flere angrepsrunder mot de opprørerkontrollerte byene Falluja og Ramadi i morgentimene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig skal amerikanske bakkestyrker ha gått til angrep på Falluja. Øyenvitner beskriver angrepene som de kraftigste på flere måneder. Angrepene var særlig harde mot de østlige delene av byen, og minst fem større eksplosjoner kunne høres.

USA ser på de to byene som bastioner for opprørsstyrkene i Irak.

Ifølge amerikanske militære kilder skal de koordinerte angrepene ha ødelagt opprørerstillinger, et antiluftskytsvåpen og et våpenlager. Flyangrepene skulle dessuten dekke bakkestyrkenes framrykking.

Både bombefly, angrepshelikoptre og stridsvogner ble satt inn i angrepene, ifølge BBCs reporter i Falluja. Han sier angrepene er de alvorligste på lang tid.

Mer enn 1.000 amerikanske og irakiske soldater har de siste dagene presset på mot utkantene av Falluja. Det er uklart hvor langt de eventuelt er kommet inn i byen.

USA har også doblet antallet soldater utenfor Ramadi til 2.000.

Sivile ut

Tidligere fredag oppfordret amerikanske styrker gjennom høyttalere og løpesedler alle kvinner og barn i Falluja til å forlate byen, opplyser innbyggere. Alle menn under 45 år som forsøker å forlate eller ta seg inn i byen, vil bli arrestert, heter det også.

Amerikanske styrker har i flere dager gjennomført bombe- og artilleriangrep mot opprørsstillinger i Falluja. Bombingen er blitt forklart som et forspill til det endelige angrepet som skal knuse den væpnede motstanden i byen.

«Endelig angrep»

Den siste offensiven er trolig et ledd i et varslet «endelig angrep» mot byen, der opprørere i flere måneder har holdt stillingen. De amerikanske styrkene hevder at offensiven er nødvendig for å gjenopprette fred i Irak før valget i januar.

Iraks statsminister Iyad Allawi støtter offensiven, men Iraks president Ghazi al-Yawar har slaktet USAs forsøk på å slå ned opprørerne i Falluja ved hjelp av militærmakt.

- Koalisjonens håndtering av krisen er feil. Det er som om noen skyter kuler mot hodet til en hest bare fordi det landet en flue der; hesten døde og fluen forsvant, sa al-Yawar torsdag. Han oppfordrer i stedet til dialog slik at ikke enda flere slutter seg til opprørerne.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media