Kraftig børsoppgang i dag

8,86 prosent oppgang utgjør den tredje beste børsdagen de siste 25 årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 8,86 prosent fredag og endte til slutt på 362,01 poeng. Dette blir dermed den tredje største oppgangen på Oslo Børs.

- Vi har sett en kraftig oppgang i dag, i likhet med de øvrige europeiske børsene, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs til Dagbladet.no.

Etter en overvekt av røde tall denne uka, blir børsen nå sterkt påvirket av de positive nyhetene om planene for å redde USAs banker og finansmarked.

- Det er i stor grad finansaksjer som har trukket opp, men dette er ikke den største sektoren vi har på Oslo Børs, så økt oljepris har også gitt god drahjelp, sier Steine. 

- Ikke ofte

Børsen åpnet som forventet i dag med en oppgang på 6,78 prosent, og steg ytterligere utover dagen.

En oppgang på 8,86 prosent gjør dagen til den tredje beste siden 1983.

- Det er ikke ofte vi ser slike oppganger, sier Steine.

Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
Foto: KNUT FALCH/SCANPIX Vis mer

Kursene gjennom taket i Moskva

Både de store europeiske børsene og børsene i våre naboland har hatt en kraftig oppgang i dag. 

Noen av nøkkelindeksene, som den tyske DAX-indeksen (opp 5,89 prosent), den britiske FTSE 100-indeksen (opp 9,33 prosent) og franske CAC 40 (opp 9,27 prosent) når likevel ikke opp til Moskva-børsen. Der steg aksjekursene med over 20 prosent fredag.

Handelen på RTS- og MICEX-børsene ble stanset, satt i gang igjen og stanset på ny, etter at kursene hadde steget så mye at tekniske bremsemekanismer ble utløst. RTS gikk opp 17,79 prosent og MICEX 22,06 prosent, ifølge NTB.

Se oversikt hos Bloomberg.com.

Kraftig børsoppgang i dag