Kraftig børsoppgang på nyåret

Amerikanske og europeiske aksjekurser steg kraftig på årets første børsdag torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både New York-børsene og de europeiske børsene åpnet det nye året med et betydelig løft. Oppgangen i Europa fikk et ytterligere puff utover ettermiddagen da New York-børsene åpnet med økning.

Da New York-børsene stengte hadde Dow Jones-indeksen steget med 3,12 prosent til 8.601 poeng, mens det teknologitunge Nasdaq endte opp 3,55 prosent og stanset på 1,382 poeng.

Da børsene i Europa stengte tidligere endte FTSE-100-indeksen i London opp 1,75 prosent, mens den tyske DAX-indeksen var opp 7,34 prosent og den franske CAC-40-indeksen 4,28 prosent.

I New York var det meldinger om sterkere resultater i industrisektoren som fyrte opp under oppgangen.

I Europa var det først og fremst luftfartsgruppa EADS, som eier Airbus, som opplevde en kraftig aksjeoppgang på 11,8 prosent på børser over hele Europa, som følge av kunngjøringen om at EasyJet vil kjøpe 120 passasjerfly.

Også Fiat kunne registrere en sunn økning på 9,6 prosent etter at det ble meldt at investoren Roberto Colaninno vurderer en bergingsplan for bedriften. I 1999 overtok han Telecom Italia.

Andre som gikk opp var Volkswagen og DaimlerChrysler, med henholdsvis 9,9 prosent og 7,2 prosent.

Energiaksjene endte også opp som følge av økende oljepriser etter at USA meldte om lavere oljelagre etter streiken i Venezuela, som ikke ser ut til å ende snart.

(NTB-AFP-Reuters)