SKOGBRANN: En kraftig skogbrann ved Vindslandsheia sprer seg fort på grunn av mye vind. Her er brannen i 16-tida sett fra ett fly. Brannen har spredt seg fra 15 til 150 mål. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKOGBRANN: En kraftig skogbrann ved Vindslandsheia sprer seg fort på grunn av mye vind. Her er brannen i 16-tida sett fra ett fly. Brannen har spredt seg fra 15 til 150 mål. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Kraftig brann i Aust-Agder sprer seg

Skogbrannen på grensa mellom Birkeland og Grimstad har spredt seg og brannvesenet har ikke kontroll. Det er også meldt om flere branner torsdag kveld.

Brannvesenet fikk melding klokka 14.42 om kraftig skogbrann ved Vindslandsheia i Birkenes på grensen mellom Birkeland og Grimstad i Aust-Agder.

Brannmannskapene har ennå ikke kontroll over brannen. Mye vind i området gjør at brannen sprer seg raskt.

Et skogbrannhelikopter er på stedet og ett til på vei for å bistå i slukningsarbeidet som har eskalerte seg i ettermiddagstimene.

HELIKOPTER: To helikopter er satt inn i slukningsarbeidet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
HELIKOPTER: To helikopter er satt inn i slukningsarbeidet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

150 mål i brann

- Tidligere i dag var brannen cirka 15 mål, men nå regner vi med at den er oppe i 100 mål, sier Glenn Arne Gitmark ved 110-sentralen i Agder til Dagbladeti 19-tida.

Brannmannskaper fra flere avdelinger i Agder brannvesen er på plass. I tillegg er Sivilforsvaret på stedet.

110-sentralen opplyser om at ingen bygninger i nærheten er trua av brannen foreløpig.

- Vi vet ikke når brannen vil være slukka, men det kan hende vi holder på i hele natt, forteller Gitmark.

Klokka 22.15 forteller brannvesenet at de fortsatt ikke har kontroll, men at brannen har roet seg mye ned. Brannen skal nå være oppe i 150 mål.

- Brannvesenet trapper nå ned innsatsen og trapper heller opp sterkere i morgen, sier Jan Røilid, brannsjef i Kristiansands-regionen til Dagbladet.

Han informerer om at helikopteret fortsatt er på stedet og at det fortsatt jobbes aktivt fra flere fronter for å slokke brannen. Det er et stort arealet, forteller brannsjefen.

- Det flyr glør

- Vi må stadig forflytte oss, fordi brannen beveger seg. Vi jobber for å ta fronten og spisse den. Med hjelp av helikopter kan vi begynne å feste et lite grep på den i kveld, men det er langt fram. Jeg tør ikke spå utfallet, sier brannsjef Jan Røilid i Kristiansand Brann og Redning IKS til Fædrelandsvennen.

Han er på stedet og kan fortelle om sterk vind.

- Det flyr glør, det er en utfordring fordi det setter i gang nye branner. Vi har vært ute med folk og slukket brann utenfor begrensningene våre, forklarer Røilid.

Flere skogbranner i øst

Det brenner også i et bredt område i Nordre Mangen i Aurskog. Skogområdet ligger helt øst i Aurskog-Høland kommune.

Det melder øst politidistrikt på Twitter rett før klokka 19 torsdag kveld. Skogbrannhelikopter er flydd inn for å bistå.

- Det er nå to mål som brenner og vi har ikke kontroll på brannen, sier Espen Stabell ved Øst 110-sentral til Dagbladet.

Ved 21.30-tiden opplyste politiet til NTB at brannen hadde mindre omfang, og at det ikke var vind i området.

Brannen truet ingen bebyggelse, men pågikk i nærheten av noen høyspentledninger.

Øst 110-sentral melder på Twitter i 21.30-tida at det brenner på to nye steder.

Den ene brannen er ved Kollerødtjernet i Aremark helt øst i Østfold. Den andre ved Kløftetjern i Østmarka i Ytre Enebakk. Ingen av brannene truet bebyggelse, ifølge Øst politidistrikt.