Brann i Notre-Dame

Kraftig brann i Notre-Dame - strukturen reddet

Nasjonal krisetilstand i Frankrike.

KOLLAPSER: Her kollapser hovedspiret i Notre-Dame. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris.

Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike.

Franske myndigheter var på et tidspunkt redde for at katedralen ikke kunne reddes, men rett før klokka 23.00 er det klart at strukturen i bygget er reddet.

Vil gjenoppbygge

Frankrikes president, Emmanuel Macron, lover at kirken skal bygges opp igjen.

VED BRANNEN: Frankrikes president, Emmanuel Macron, og ektefellen Brigitte, besøkte Notre-Dame mandag kveld. Foto: PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP
VED BRANNEN: Frankrikes president, Emmanuel Macron, og ektefellen Brigitte, besøkte Notre-Dame mandag kveld. Foto: PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP Vis mer

- Vi vil gjenoppbygge Notre-Dame sammen, sier han på en pressekonferanse og varsler at han vil starte en internasjonal pengeinnsamling for å finansiere arbeidet.

- Det som har skjedd i kveld er åpenbart et fryktelig drama. Redningsmannskaper kjempet mot flammene med ekstremt mot, profesjonalitet og bestemthet. Jeg ønsker å takke dem på vegne av hele landet. Dette er historien vår, og den brenner, sier Macron.

Seint mandag kveld opplyser franske myndigheter at brannen etterforskes som en ulykke, og at det ikke er noe som tyder på at den var påsatt.

Redder kunstverk

BBC melder at hovedspiret i kirka kollapset rett før klokka 20.00. France24 melder at hele innsiden av katedralen brenner. Samtidig prøver mannskapene å redde kunstverkene inne i katedralen.

Litt over klokka 21.00 skal brannen ha spredd seg til et av de ikoniske tårnene i fronten av katedralen.

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått «katastrofale skader». Kirkens reisverk i tre står i flammer og er trolig ødelagt, sier en talsmann for katedralen.

Bilder fra stedet viser at det rundt klokka 19.00 var heftig røyk og flammer fra taket på katedralen som sto ferdig i 1345. Ifølge den franske avisa Libération sprer brannen seg fort.

Emmanuel Macron, som avlyste sin planlagte tale til folket i kveld på grunn av brannen, omtaler Frankrike som en nasjon i sorg.

- Mine tanker går til alle katolikker og til alle franske borgere. I likhet med alle landsmenn sørger jeg over å se denne delen av oss brenne i kveld, skriver Macron på Twitter.

Brannvesenet var på stedet rett før klokka 19.00. Ifølge Sky News melder tv-kanalen France 2 at politiet foreløpig anser brannen som en ulykke. Det er ikke meldt om skadde personer.

Turistattraksjon

AFP skriver at katedralen er under oppussing, og at brannen kan ha oppstått i forbindelse med det.

- Stor brann i Notre-Dame. Hold dere unna, evakuer området og la brann- og redningsmannskapene ta seg av det, manet Emmanuel Gregoire, varaborgermester i Paris, på Twitter.

Borgermester Anne Hidalgo ber om at folk forholder seg til beskjedene de får fra nødetatene, og at de holder seg unna området.

Katedralen besøkes av millioner årlig, og er en av Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner. Katedralen er også sentral i Victor Hugos roman Ringeren i Notre-Dame.

Notre-Dame ligger på en øy i elven Seinen midt i Paris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer