Kraftig brann i Notre-Dame

Hovedspiret har kollapset, melder BBC.

SE TV LIVE: Det brenner i Notre Dame-katedralen i Paris. Bilder fra stedet viser kraftig røykutvikling og flammer fra taket på katedralen. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: - Det er en risiko for at den store klokka faller. Hvis den faller, kollapser tårnet. Den neste halvannen timen vil være avgjørende, sier brannsjef Jean-Claude Gallet til CNN. Rett før klokka 23.00 melder brannvesenet at kirka er reddet fra å bli fullstendig ødelagt.

Mandag kveld brøt det ut en kraftig brann i den verdensberømte Notre-Dame-kirka i Paris. Et større område rundt katedralen er sperret av.

BBC melder at hovedspiret i kirka kollapset rett før klokka 20.00. France24 melder at hele innsiden av katedralen brenner, og at «ingenting kommer til å stå igjen». Samtidig prøver mannskapene å redde kunstverkene inne i katedralen.

Litt over klokka 21.00 skal brannen ha spredd seg til et av de ikoniske tårnene i fronten av katedralen.

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått «katastrofale skader». Kirkens reisverk i tre står i flammer og er trolig ødelagt, sier en talsmann for katedralen.

Bilder fra stedet viser at det rundt klokka 19.00 var heftig røyk og flammer fra taket på katedralen som sto ferdig i 1345. Ifølge den franske avisa Libération sprer brannen seg fort.

Emmanuel Macron, som avlyste sin planlagte tale til folket i kveld på grunn av brannen, omtaler Frankrike som en nasjon i sorg.

- Mine tanker går til alle katolikker og til alle franske borgere. I likhet med alle landsmenn sørger jeg over å se denne delen av oss brenne i kveld, skriver Macron på Twitter.

I BRANN: Notre Dame-katedralen i Paris brenner. Video: Privat Vis mer Vis mer

Brannvesenet var på stedet rett før klokka 19.00. Ifølge Sky News melder tv-kanalen France 2 at politiet foreløpig anser brannen som en ulykke. Det er ikke meldt om skadde personer.

AFP skriver at katedralen er under oppussing, og at brannen kan ha oppstått i forbindelse med det.

- Stor brann i Notre-Dame. Hold dere unna, evakuer området og la brann- og redningsmannskapene ta seg av det, manet Emmanuel Gregoire, varaborgermester i Paris, på Twitter.

Borgermester Anne Hidalgo ber om at folk forholder seg til beskjedene de får fra nødetatene, og at de holder seg unna området.

Katedralen besøkes av millioner årlig, og er et av Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner. Katedralen er også sentral i Victor Hugos roman Ringeren i Notre-Dame.

Notre-Dame ligger på en øy i elven Seinen midt i Paris.

Dagbladet følger saken.

Notre-Dame-katedralen

  • Notre-Dame er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen i sentrum av Paris.
  • Katedralen ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.
  • Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.
  • Notre-Dame er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. Den har to 69 meter høye rett avkuttede tårn i vest, og spir over midtkrysset.
  • Det store rosevinduet vest i katedralen og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet.
  • Vestfasaden av katedralen er rikt dekorert med skulpturer og tre portaler, der midtportalen fremstiller Dommedag.
  • Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert mellom 1843–64. (NTB)
Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer