Kraftig brann i passasjerskip i Stockholm

Har 1600 passasjerer om bord. Minst to skadd.

Foto. JANNE ÅKESSON/Swepix
Foto. JANNE ÅKESSON/SwepixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kraftig brann har brutt ut i passasjerferja M/S Zenith i Frihamnen i Stockholm. Fartøyet har rundt 1600 passasjer om bord, melder Expressen.

Ifølge vitner var brannen så kraftig at folk hoppet i vannet.

- Ut fra de opplysningene vi har er ilden blitt slukket. Vi vet ikke hvor den begynte eller hvilket omfang ilden har hatt, sier Björn Engström ved politiet i Stockholm til avisa.

Røykdykkere
- Vi sender så mye mannskap som mulig, så får vi heller kalle tilbake folk hvis de ikke trengs, sier pressetalsman Björn Engström. De fikk melding om brannen klokka 14.42.

M/S Zenith er registrert på Malta, eid av det spanske rederiet Pullmantur og rundt 200 meter langt.

En mann som kaller seg «Nelson» er besetningsmedlem. Han jobber nattskift, og sier til Expressen at han lå og sov da alarmen gikk. Tykk røyk og vann fra sprinkleranlegget veltet inn da han åpnet heisdøren.

- Det var kjempeskremmende med all røyken, sier han til avisa. Han mener brannen var i maskinrommet, mens avisa Dagens Nyheter (DN) melder at ilden skal ha oppstått i et vaskeri om bord.

Røykdykkere har tatt seg inn i skipet, og så langt er det bekreftet at minst to personer er skadd.

- Vi har ennå ikke noe helhetsbilde over hvor kraftig brannen er. Evakuering pågår og to personer behandles for røykskader, sier stabssjef Martin Gertsson ved brannvesenet i Stockholm til Expressen.

Evakuerte
Carl-Johan Bauhn var rett i nærheten da brannen brøt ut.

- Først gikk alarmen. Så begynte de med evakueringen. Det står passasjerer med redningsvester på utsiden av skipet, sier han til Aftonbladet.se.

Øyenvitnet Bjørn Grinder har snakket med det svenske nyhetsbyrået TT. Han befinner seg 50 meter fra fartøyet.

- Evakueringen ser ut til å gå greit. Bare de siste minuttene har det strømmet ut et hundretall mennesker, sier han.

Den Malta-registrerte ferja M/S Zenith la til kai i Stockholm i morges på vei til Tallinn i Estland. Ferja la ut fra København på et én uke langt cruise sist søndag, og skulle videre innom Polen, Russland og Litauen før turen skulle avsluttes i Helsinki.

I trøbbel før
Zenith, som er bygd i Tyskland i 1992, har vært i trøbbel før. I fjor kolliderte båten med et gresk fartøty i forbindelse med fortøyning utenfor den greske hacvnebyen Pireus. Og så seint som mai i år grunnstøtte ferja utenfor København.

EVAKUER: Om lag 1.600 passasjerer måtte evakueres da det brøt ut brann på et cruiseskip som lå til kai i Frihamnen i Stockholm i ettermiddag.
Foto: Stefan Reinerdahl / SCANPIX
EVAKUER: Om lag 1.600 passasjerer måtte evakueres da det brøt ut brann på et cruiseskip som lå til kai i Frihamnen i Stockholm i ettermiddag. Foto: Stefan Reinerdahl / SCANPIX Vis mer

Rederiet Pullmantur sier til Aftonbladet at de så langt ikke veit hva som forårsaket brannen.

- Nei, ring tilbake om noen timer. Da veit vi mer, sier pressetalskvinne Rebecka Fernandez til avisa.

Kommunikasjonssjef Camilla Strümpel ved Stockholm havn sier det fortsatt ikke er klart om røykutviklingen skyldes en storbrann. Hun opplyser videre til Expressen at mange av passasjerene befant på land og i Stockholm sentrum da alarmen gikk.

 Omfanget av brannen er ikke klart. 1600 personer skal ha vært om bord da den brøt ut. Passasjerskipet Zenith er rundt 200 meter langt. Foto: PULLMANTUR
Omfanget av brannen er ikke klart. 1600 personer skal ha vært om bord da den brøt ut. Passasjerskipet Zenith er rundt 200 meter langt. Foto: PULLMANTUR Vis mer