- Kraftig eksplosjon i Sverige kobles til Bandidos

Over hundre boliger rammet etter kraftig eksplosjon i Linköping.

SE TV: En kraftig eksplosjon har i morgentimene skjedd i ei boligblokk i Linköping sentrum. En rekke vinduer er blåst ut i forbindelse med eksplosjonen. Slik ser det ut nå. Video: Expressen TV Vis mer

Ei boligblokk i Linköping sentrum ble i morgentimene i dag rammet av en kraftig eksplosjon. En rekke vinduer er blåst ut i forbindelse med eksplosjonen, og 109 hjem ble rammet.

Ifølge lokalavisa Borås Tidninga mistenker politiet at personer knyttet til den kriminelle MC-gruppa Bandidos står bak eksplosjonen.

Ifølge avisa har de «sikre politikilder» på opplysningene, og målet skal ha vært en bedrift i et lokal i bygget i byen som ligger midt mellom Göteborg og Stockholm.

Spaningsleder Magnus Skoglund sier til Expressen at en av politiets hovedteorier er at det dreier seg om organisert kriminalitet.

- Mye tyder på at det er noe form for grov organisert kriminalitet, sier han.

Han opplyser samtidig at politiet etterforsker bredt, og at han ikke kan knytte eksplosjonen konkret mot Bandidos.

To innlagt

Politiet vet fortsatt ikke hva som har eksplodert. 25 personer ble sendt til sykehus etter eksplosjonen, to av dem skal fortsatt være innlagt.

KRAFTIG: Det har vært en kraftig eksplosjon i Linköping. Over 20 personer ble sendt til sykehus. Foto: Jeppe Gustafsson/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
KRAFTIG: Det har vært en kraftig eksplosjon i Linköping. Over 20 personer ble sendt til sykehus. Foto: Jeppe Gustafsson/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Vis mer

Meldingen om eksplosjonen kom like etter klokka 09.00 i dag tidlig, og rundt 15 ambulanser i tillegg til store politistyrker, ble sendt til stedet.

- Det var en stor risiko for ras på stedet. Det er fortsatt en slik risiko, sier Skoglund i politiet.

Ifølge Expressen etterforsker politiet eksplosjonen som skadeverk mot allmenheten, og jobber ut fra at det er en plassert en bombe og dermed skjedd noe kriminelt. Ifølge Skoglund er det ingenting som tyder på at dette er en ulykke.

STORE SKADER: 109 boliger skal ha blitt rammet. Foto: Expressen
STORE SKADER: 109 boliger skal ha blitt rammet. Foto: Expressen Vis mer

- Vi vet at det har inntruffet en veldig kraftig eksplosjon ved nitida. Hva som har eksplodert eller eksakt sted for eksplosjonen er vi ikke helt sikre på ennå. Den nasjonale bombegruppa ble tidlig engasjert, og vi har hatt teknikere på stede i formiddag, sier politiets talsperson Björn Öberg til avisa.

Énprosentsklubb

Bilder fra stedet viser to leilighetsbygg på fire og sju etasjer med knuste vinduer og terrasser som er blåst helt i stykker.

- Det er som en krigssone, sier en av dem som står i nærheten.

Et stort område ble sperret av i Linköping etter eksplosjonen i dag tidlig.

Bandidos er en såkalt énprosents MC-klubb, som selv definerer seg som lovløse og oppfyller EUs kriterier for å være en organisert kriminell gruppe. Svensk politi har de siste åra uttalt at Bandidos har vokst i sentrale Sverige.

Bandidos var en del av den store MC-krigen i Norden på midten av 90-tallet, som hovedsakelig var mot MC-klubben Hells Angels og Outlaws. I 1997 ble Bandidos' hovedkvarter i Drammen rammet av en kraftig bilbombe der en tilfeldig kvinne ble drept. En klubb knyttet til Hells Angels utførte angrepet.