Politisk barometer:

Kraftig fall for Erna

Andelen av befolkningen som mener Solberg gjør en god jobb som statsminister har sunket elleve prosentpoeng siden begynnelsen av året, viser Dagbladets måling. Men populariteten til lederen har likevel lite å si for partienes oppslutning, mener valgforsker.

FALL I POPULARITET: Få måneder måneder før valget, gjør Erna det stadig dårligere på Dagbladets popularitetsmålinger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FALL I POPULARITET: Få måneder måneder før valget, gjør Erna det stadig dårligere på Dagbladets popularitetsmålinger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar viste Dagbladets måling en rekordhøy popularitet for Erna.

Kort tid etter både den nasjonale nedstengningen etter jul, og ytterligere grep på store deler av det sentrale østlandet etter mutant-utbruddet i Nordre Follo, mente hele 59 prosent at Erna Solberg gjorde en god jobb som statsminister.

Nå har pipa fått en annen lyd, skal man tro Dagbladets ferske måling.

Faller etter stormen

I januar var det 32 prosent som svarte «middels» på spørsmålet om Erna Solberg gjorde en god jobb som statsminister, mens bare åtte prosent mente hun gjorde en dårlig jobb.

Siden den gang har tallene sunket jevnt for Høyre-lederen.

Kraftig fall for Erna

Andelen av befolkningen som mener Solberg gjør en god jobb som statsminister går ned seks prosentpoeng fra forrige måling.

Dette utgjør et fall i popularitet på elleve prosentpoeng siden starten av året.

Siden den gang har også det stormet flere ganger rundt statsministeren. Ikke minst i forbindelse med bursdagsfeiringen på Geilo, som endte med at statsministeren fikk en bot på 20 000 kroner for brudd på smittevernreglene.

Koronakommisjonen har også lagt fram sin rapport, som ga regjeringen med Erna Solberg i spissen hard kritikk for blant annet manglende beredskap i forkant av pandemien.

Under sin redegjørelse i Stortinget fikk Solberg også krass kritikk fra flere hold for ikke å være ydmyk nok for kritikken fra kommisjonen.

ERNA SOLBERG: Erna Solberg svarer på hennes tanker rundt boten hun mottok for brudd på smittevern i anledning hennes 60-årsdag. Vis mer

- Relativt populær

Nedgangen er spesielt blant unge menn, hvor nå 42 prosent mener hun gjør en god jobb, og 14 prosent mener hun gjør en dårlig jobb.

Blant de yngre (17 -24 år) er det også bare 34 prosent som mener hun gjør en god jobb.

Samtidig går likevel gruppen som mener hun gjør en dårlig jobb noe ned, fra 13 prosent i forrige måling, viser Ipsos måling.

- Ser vi på dette fallet isolert, ser det stort ut, men ser vi lenger tilbake i tid, er ikke fallet så stort, sier likevel Maria Rosness i Ipsos til Dagbladet.

- Solberg har hatt god oppslutning gjennom hele coronapandemien, og er en relativt populær statsminister. Ser vi på snittet av målingene hennes gjennom 2019, var det på 37 prosent, så at 48 prosent nå sier at hun gjør en god jobb, bør fortsatt anses som gode resultater, fortsetter hun.

Ifølge Rosness opplevde Solberg også et liknende fall i popularitet fra juni til oktober i 2020, men det hentet seg fort opp igjen.

- Det er mulig det er en tilfeldig sammenheng, men det kan se ut til at Solbergs popularitet har gått i takt med smittetrykket. Det kan virke som at befolkningen har stor tillit til henne i krisetida, men når smittetrykket letner og vi får et glimt av normaltilstander, så synker hennes popularitet tilbake til et normalt nivå, sier Rosness.

- Person betyr lite

- Noe av dette er opplagt. Alle skjønner at sushi-gate tok seg dårlig ut. Men det mest interessante er egentlig at den viser at journalistene legger for mye vekt på disse målingene, sier valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet.

Han mener nemlig at person betyr ganske lite for velgernes beslutning.

Det avgjørende er om partienes profil treffer tidsånden, og her har ikke enkeltledere så mye å si, mener Tuastad.

- Man skulle kanskje tro at populariteten først gjør utslag på kandidaten og siden på partiet. Men det er i stor grad omvendt. Populariteten til Vedum har ikke så mye med ham å gjøre, men at partiet treffer folket så mye bedre i disse dager. Det er det samme med KrF. Ap har igjen fått på seg en ledertrøye i opposisjonen, og da blir Støre mer populær. At Erna har gjort en tabbe, har derfor lite å si for oppslutningen til Høyre, sier Tuastad og konkluderer:

Disse partiledermålingene er derfor ikke så interessante for det viktigste - partioppslutningen. De har ikke så mye å si for utfallet av det kommende valgdramaet.

Erna Solberg har ikke ønsket å kommentere fallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer